top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Τι κάνουν τα έντομα τον χειμώνα;


Όταν έρχεται ο χειμώνας, οι αρκούδες σταματούν τις εργασίες τους, τα πουλιά μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές και εμείς ως άνθρωποι χαλαρώνουμε δίπλα στη φωτιά για να μένουμε ζεστοί. Αλλά, τι συμβαίνει με τα έντομα;

Οι περισσότεροι από εμάς, λαθεμένα πιστεύουμε ότι απλώς πεθαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα έντομα αναπτύσσουν στρατηγικές επιβίωσης για το χειμώνα. Διαβάστε πώς επιβιώνουν κάποια από τα πιο διάσημα έντομα.


Μυρμήγκια

Δεν είναι μονάχα όσα βλέπετε συχνά να παρελαύνουν στον πάγκο της κουζίνας σας. Τα μυρμήγκια μπορούν πολύ επιτυχημένα να περάσουν τους κρύους μήνες όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο, μέσα σε αυτά βρίσκονται και οι δικοί μας κήποι και αυλές. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, επιδίδονται σε τεράστιες ποσότητες φαγητού με στόχο να βάλουν λίπος για να επιβιώσουν για εβδομάδες στο τέλος χωρίς φαγητό. Καθώς το χειμερινό ψύχος είναι προ των πυλών, η θερμοκρασία του σώματος και η παραγωγικότητα μειώνονται σημαντικά, έτσι σφραγίζουν την αποικία τους και καταλήγουν σε βαθιά εδάφη ή κάτω από βράχους μέχρι να έρθει η άνοιξη. Μόλις αυξηθεί η θερμοκρασία, τα μυρμήγκια θα βγουν από τους χώρους που ξεχειμωνιάζουν, γεμάτα ενέργεια και έτοιμα να λεηλατήσουν την αυλή σας.


(κάντε κλικ στη λέξη μυρμήγκια και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση τους)

Κοριοί

Οι κοριοί μπορούν να αντέξουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (0-4 ﹾC) έως και πολύ υψηλές ( 50 ﹾC ), γεγονός που καθιστά τον έλεγχο τους εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, συχνά υποκύπτουν μετά από μερικές ημέρες έκθεσης σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Τα δυσάρεστα νέα για εμάς είναι ότι τα σπίτια μας παρέχουν το τέλειο οικοσύστημα για να επιβιώσουν κατά τους χειμερινούς μήνες.


(κάντε κλικ στη λέξη κοριοί και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση τους)

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες βρίσκονται στον πλανήτη μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια και εξελίσσονται σε μερικά από τα πιο προσαρμόσιμα πλάσματα στον κόσμο. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι τύποι κατσαρίδων μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο, αρκεί να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η γερμανική κατσαρίδα( Blattella germanica ) για παράδειγμα, προτιμά ένα εσωτερικό βιότοπο κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας.

Ως εκ τούτου, αυτό το είδος συχνά συναντάται σε οικιακές κουζίνες και μπάνια, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η αμερικανική κατσαρίδα

( Periplaneta americana ) από την άλλη πλευρά, θα ζήσει σε εξωτερικούς χώρους σε θερμότερα κλίματα. Μόλις η θερμοκρασία πέσει, αυτός ο τύπος κατσαρίδων θα μεταναστεύσει μαζικά σε σπίτια ή μεγαλύτερα εμπορικά κτίρια όπως εστιατόρια, παντοπωλεία, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και νοσοκομεία.


(κάντε κλικ στη λέξη κατσαρίδες και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση τους)

Τερμίτες

Τι συμβαίνει με τους τερμίτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα είδη καθώς και το κλίμα στο οποίο ζουν. Σε ψυχρότερα κλίματα, οι υπόγειοι τερμίτες θα σκάψουν βαθιά στο έδαφος για να παραμείνουν ζεστοί. Άλλα είδη όπως οι τερμίτες ξηρού ξύλου θα αναζητήσουν ένα υγιές και ξηρό ξύλο για καταφύγιο. Μετά τα τελευταία κρύα, συνήθως την άνοιξη, βγαίνουν από τις φωλιές τους τα νεαρά άτομα, σε αναζήτηση συντρόφου για την δημιουργία καινούριας φωλιάς. Σε θερμότερα κλίματα ή θερμαινόμενα σπίτια, οι τερμίτες μπορούν να λειτουργούν όλο το χρόνο.


(κάντε κλικ στη λέξη τερμίτες και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση τους)


Κουνούπια

Τα κουνούπια είναι ψυχρόαιμα έντομα και προτιμούν τις θερμές θερμοκρασίες από 27°C και επάνω. Σε μικρότερες από 10°C, συνήθως κάποια από αυτά (όχι όλα τα είδη) πέφτουν σε χειμερία νάρκη για όλο τον χειμώνα. Τα κουνούπια που είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και πέφτουν σε χειμερία νάρκη, ανήκουν στα γένη Anopheles, Culex και Culiseta.

Τα είδη των κουνουπιών όπως καταλαβαίνετε ποικίλλουν και κάποια από τα είδη των κουνουπιών πεθαίνουν όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός. Αυτά, αφήνουν τα αυγά τους στο έδαφος σαν σπόρους, που περιμένουν τη ζέστη και τις ανοιξιάτικες βροχές, για να εκκολαφθούν και να… παράγουν μια νέα γενιά. Τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια ορισμένων ειδών βρίσκουν τρύπες όπου περιμένουν να ζεστάνει ο καιρός, ενώ άλλα βάζουν τα αυγά τους σε παγωμένο νερό και πεθαίνουν. Τα αυγά κρατούνται μέχρι να αυξηθούν οι θερμοκρασίες και μπορούν να εκκολαφθούν. Αυτά συμβαίνουν συνήθως, όταν όμως πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα Δεκέμβριο που η θερμοκρασία ξεπερνά κάποιες ημέρες τους 20°C αλλά και τους 25°C, τότε είναι πολύ λογικό να ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη και να θέλουν να "τραφούν".

Η ατμόσφαιρα λοιπόν και η αλλαγή της είναι υπεύθυνη για την ύπαρξη των κουνουπιών τη χειμερινή εποχή.


(κάντε κλικ στη λέξη κουνούπια και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση τους)


1.292 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page