top of page

Απεντόμωση
Ξυλοφάγα

Μην περιμένετε άλλο! Δώστε τώρα λύση στο πρόβλημα της παρουσίας τερμιτών και σαρακιού, με την εγγύηση της Pest Proof.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΕΡΜΙΤΕΣ | ΣΑΡΑΚΙ

Οι τερμίτες είναι κοινωνικά έντομα τα οποία διαβιούν σε μεγάλους πληθυσμούς. Κινούνται εσωτερικά του ξύλου και τρέφονται με αυτό. Το πιο καταστροφικό είδος τερμιτών στην Ελλάδα είναι οι τερμίτες ξηρού ξύλου. Πολλές φορές συγχέονται λαθεμένα με τα μυρμήγκια, ωστόσο τα μορφολογικά και βιολογικά στοιχεία τους, μας κάνουν να τα διαχωρίζουμε εύκολα. Η υπηρεσία απεντόμωση για τερμίτες πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα όταν τα έντομα γίνουν αντιληπτά, έτσι ώστε να προλάβουμε την ανάπτυξη του βασιλείου στον χώρο μας.

 

Επίσης, στην κατηγορία αυτή συναντάμε τα σαράκια.

Το σαράκι έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο έντομο. Τα ενήλικα έντομα γεννούν τα αυγά τους μέσα στο εσωτερικό των ξύλινων επιφανειών, όπως πατώματα, έπιπλα, δομική ξυλεία. Μόλις εκκολαφθεί η προνύμφη αρχίζει να τρέφεται από το ξύλο.

Παραμένει στο εσωτερικό για χρόνια τρώγοντας το ξύλο και σχηματίζοντας τούνελ. Μόλις η προνύμφη ωριμάσει και μεγαλώσει σε μέγεθος κινείται προς την επιφάνεια για να βγει από το κουκούλι ως ενήλικο έντομο. Όταν γίνεται αντιληπτό από εμάς συνήθως η προσβολή είναι σε προχωρημένο στάδιο, η υπηρεσία απεντόμωση σαράκι πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα από ένα εξειδικευμένο συνεργείο.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΕΡΜΙΤΕΣ | ΣΑΡΑΚΙ

Οι τερμίτες δεν συνδέονται με προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, ωστόσο προκαλούν σημαντικές υλικοτεχνικές ζημιές. Οι τερμίτες καταστρέφουν πατώματα, ξύλινες οροφές, σκάλες, βιβλία και προσβάλουν κάθε είδους ξύλινο αντικείμενο που μπορεί να βρίσκεται σε ένα νοικοκυριό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους τερμίτες είναι πως ζουν κρυφά και κατά κανόνα γίνονται αντιληπτοί μόνο όταν είναι πολύ αργά. Εάν το εσωτερικό του ξύλου μοιάζει ετοιμόρροπο και σαθρό, πολλές φορές συγχέεται με προβλήματα υγρασίας ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τερμίτες.

 

Τα σαράκια από την άλλη συχνότερα εμφανίζονται σε ξύλινα πατώματα, σκεπές, σκάλες, έπιπλα, παλιά αντικείμενα, πέργκολες, δοκάρια και δομική ξυλεία και γενικά όπου υπάρχει φυσικό ξύλο. Τα πρώτα σημάδια είναι μικρές τρύπες στο ξύλο: στρογγυλές καλοσχηματισμένες οπές, σχηματισμένες σήραγγες, τούνελ στις ξύλινες επιφάνειες, λεπτή σκόνη σε μορφή πούδρας, η οποία πέφτει από τις τρύπες εισόδου και σχηματίζει μικρούς σωρούς, συνεχόμενος ήχος «μασήματος» προερχόμενος από το εσωτερικό, όπου το σαράκι δρα τρώγοντας το ξύλο, κατεστραμμένη ή αδύναμη επιφάνεια του ξύλου, νεκρά ή ζωντανά έντομα. Τα ζωντανά σαράκια εμφανίζονται συνήθως από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, ενώ τα αυγά συνήθως δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΡΜΙΤΕΣ | ΣΑΡΑΚΙ

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, ξεκινάμε με την επιθεώρηση του χώρου, τον εντοπισμό των εστιών και των πιθανών σημείων εισόδου αλλά και δράσης. 

Πρέπει να εξουδετερώνονται οι πηγές υγρασίας και να αντικατασταθούν τα προσβεβλημένα ξύλα.

Πρέπει να καθορίζεται η περιοχή προσβολής έτσι ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη δράση.

Οι κυριότερες μέθοδοι που εφαρμόζουμε στην Pest Proof κατά την απεντόμωση για τερμίτες καθώς και κατά την απεντόμωση για σαράκια είναι:

  • Υπολειμματικός ψεκασμός με ψεκαστήρες χαμηλής πιέσεως.

  • Νεφελοψεκασμός (fogging) κυρίως σε βιομηχανικούς ή αποθηκευτικούς χώρους.

  • Επάλειψη του ξύλου με ειδικό εντομοκτόνο μεγάλης διεισδυτικότητας.

  • Καπνισμός του προσβεβλημένου χώρου. 

  • Trap - treat - release τεχνική η οποία στηρίζεται στην κοινωνικότητα των τερμιτών και στην μεταφορά της δραστικής ουσίας σε ολόκληρη την αποικία.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1.Πως έρχονται οι τερμίτες στο σπίτι μας; - Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου τα φτερωτά έντομα του τερμίτη κάνουν «επιθέσεις» σε διάφορα σημεία με σκοπό τη δημιουργία νέου βασιλείου, η διαδικασία αυτή καλείται σμηνουργία.

Είναι πιθανόν να παρατηρήσετε στο μπαλκόνι ή σε κοντινή απόσταση από το παράθυρο φτερά ή φτερωτά έντομα να κινούνται ή είναι νεκρά. Αν έχετε ξύλινο δάπεδο είναι αρκετά πιθανό να προσβληθεί από τερμίτες καθώς είναι η μοναδική πηγή τροφής τους.

2.Πως έρχονται τα σαράκια στο σπίτι μας; - Το σαράκι έρχεται συνήθως στο σπίτι μας μέσω κάποιας ξυλείας είτε κατεργασμένης είτε ακατέργαστης που μπαίνει στο σπίτι μας μεταγενέστερα. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα κάποιο χειροποίητο έπιπλο στο οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί σωστή διαδικασία απεντόμωσης στην πρώτη ύλη, κάποιο κομμάτι διακοσμητικού ξύλου που φέραμε στο σπίτι μας και συχνότερα μέσω καυσόξυλων που αποθηκεύουμε κοντά στο χώρο μας.

τερμίτες ξύλου

Απεντόμωση Τερμίτες | Προστασία Ξύλου | Απολύμανση Ξυλοφάγων | Απεντόμωση Σαράκι - Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική

Θέλουμε να σας γνωρίσουμε

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

 

Η Pest Proof έχει ως έδρα το νομό Θεσσαλονίκης και η δραστηριότητά της εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μακεδονία, όπως τους νομούς Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Ένας εκπρόσωπος της Pest Proof θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

bottom of page