Περιστέρια, όπως "φτερωτοί αρουραίοι"
Τα περιστέρια ή δεκαοχτούρες όπως συνηθίζουμε να τα λέμε στην Ελλάδα, χρόνο με το χρόνο αποτελούν ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα αναρωτηθείτε εύλογα, είναι ποτέ δυνατόν ένα ζώο και ειδικά πουλί που πετά ελεύθερα, να αποτελεί πρόβλημα; Δεν θα έχετε άδικο εν μέρει.
Το πρόβλημα δεν έγκειται στα ίδια τα πτηνά, αλλά στους πληθυσμούς τους.
Πάμε να αναλύσουμε στο παρακάτω άρθρο, κάποια βιολογικά χαρακτηριστικά των περιστεριών, συνήθειες καθώς και ασθένειες ή παράσιτα που φέρουν, που είναι ικανά να τα χαρακτηρίσουν ως φτερωτούς αρουραίους.
Ένα περιστέρι στον αστικό ιστό, δηλαδή εκεί που δεν υπάρχουν θηρευτές, μπορεί να ζήσει από δέκα ως δεκατέσσερα χρόνια. Κάθε χρόνο τα περιστέρια γεννούν ως και δώδεκα αυγά. Γίνεται λοιπόν άμεσα αντιληπτό πως τα περιστέρια τείνουν να πάρουν διαστάσεις μάστιγας στις μεγαλουπόλεις. Μελέτες δείχνουν μια αναλογία, ένα περιστέρι ανά είκοσι κατοίκους.
Που δημιουργούν τις φωλιές τους τα περιστέρια;
Τα περιστέρια προτιμούν να αφήνουν τα αυγά τους σε καλά προστατευμένα σημεία. Τέτοια μέρη είναι, μπαλκόνια πολυκατοικιών, περβάζια, εσοχές, ακάλυπτοι χώροι, πάνω ή πίσω από εξωτερικές κλιματιστικές μονάδες, κάτω από φωτοβολταϊκά panels και γενικά σε σημεία οπού ο δυνατός αέρας, η βροχή και το χιόνι δεν μπορούν να εισέλθουν.
Θα αναρωτηθεί κάποιος όμως, γιατί τέτοιος πανικός με τα περιστέρια;
Ένα περιστέρι, μέσα σε ένα χρόνο είναι ικανό να αφήσει ως και δεκαπέντε κιλά όξινα περιττώματα, υπεύθυνα για πολλές καταστροφές μνημείων αλλά και κτιρίων. Στους χώρους οπού συχνάζουν, σκορπούν εκατοντάδες φτερά καθώς και ξυλάκια που μαζεύουν για να δημιουργήσουν φωλιές.
Πολύ συχνά, εντοπίζονται πάνω τους ακάρεα, τα οποία είναι υπεύθυνα για σοβαρές δερματικές παθήσεις καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις. Συνεπώς, ένα μείγμα απ’ όλα αυτά είναι εκρηκτικό για τον οργανισμό μας, όταν βρίσκεται σε πολύ κοντινό σημείο που δραστηριοποιούμαστε. Τα περιστέρια έχουν συνδεθεί με σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού (ιστοπλάσμωση), αλλά και άλλες σοβαρές μυκητιάσεις του αναπνευστικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο θάνατος του εξαιρετικά αγαπητού προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς το 2021, όταν μολύνθηκε από περιστέρια και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα.
Από όσα παραθέσαμε πιο πάνω, εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε βλέποντας περιστέρια να δημιουργούν φωλιές στα μπαλκόνια μας ή των γειτόνων μας, ακόμα και στα γραφεία που εργαζόμαστε και περνάμε τις περισσότερες ώρες της μέρας εκεί.
Προτού λοιπόν το πρόβλημα φτάσει στο απροχώρητο, χρειάζεται να ενεργήσουμε άμεσα με τρόπους απομάκρυνσης των περιστεριών.
Οι καταρτισμένοι γεωπόνοι-περιβαλλοντολόγοι μας, θα σας λύσουν κάθε απορία, θα μελετήσουν διεξοδικά το χώρο σας και θα προτείνουν την αποδοτικότερη λύση για την απομάκρυνση των περιστεριών. Μάθετε περισσότερα...
extras
Οι εξωτερικές μονάδες κλιματισμού, και οι μεγάλοι αεραγωγοί που υπάρχουν σε κτίρια, αποτελούν τη κύρια είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών στους εσωτερικούς χώρους (σπίτια, γραφεία, εστίαση κ.α).
Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, αποτελούν ιδανική επιλογή φωλιάς, καθώς η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται, διευκολύνει την επώαση των αυγών.
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε ο Παντατζόγλου Ευστράτιος, ειδικός σε θέματα απώθησης περιστεριών στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διαβάστε εδώ...
Comments