top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Οι μέλισσες τελικά είναι μόνο για να κάνουν μέλι


Ο βελονισμός με την χρήση ζωντανών μελισσών για πολλούς θεωρείται μια μεσαιωνική μέθοδος βασανιστηρίων. Στον περίεργο κόσμο της εναλλακτικής ιατρικής που κατευθύνεται μέσω του διαδικτύου όμως, είναι μια τάση που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν με την ελπίδα θεραπείας των διάφορων ασθενειών τους.

Στον αντίποδα μια νέα ιατρική μελέτη έδειξε ότι αυτή η παράξενη θεραπεία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ακόμη κι αν νομίζετε ότι δεν ήσαστε αλλεργικός στα τσιμπήματα των μελισσών.

Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα της διερευνητικής αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας, μια γυναίκα στην Ισπανία έγινε πρόσφατα η πρώτη αναφερθείσα περίπτωση θανάτου, που σχετίζεται με το βιολογικό βελονισμό των μελισσών.

Το πιο παράξενο από όλα, η πενηνταπεντάχρονη γυναίκα είχε λάβει αυτή τη θεραπεία μηνιαία και για δύο χρόνια για να βελτιώσει τις μυϊκές συσπάσεις και το άγχος. Δεν έδειξε κανένα σημάδι αντίδρασης στο δηλητήριο και κανένα άλλο πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, σε μια καθιερωμένη θεραπεία της, αντιμετώπισε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση και ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της. Πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο ζωντανός βελονισμός με μέλισσες (BVA) περιλαμβάνει, την τοποθέτηση μιας μέλισσας κοντά στο δέρμα και στη συνέχεια την καλή συμπίεση της για να προκαλέσει το τσίμπημα. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο στην Κορέα και παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές σε ευρύτερες περιοχές της Ασίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Η θεωρία στηρίζεται στο ότι η αντίδραση του σώματος στο δηλητήριο μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της κυκλοφορίας και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μίας δέσμης προβλημάτων υγείας, από την ανακούφιση του πόνου και την αρθρίτιδα έως την ημικρανία και το άγχος. Ένας από τους πιο εξωφρενικούς και εντελώς επικίνδυνους ισχυρισμούς είναι ότι το δηλητήριο των μελισσών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου.

Είναι περιττό να πούμε ότι οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική δεν έχει βάσεις αλήθειας και δεν πρέπει να θεωρείται κατάλληλη ιατρική θεραπεία.

Μια ανάλυση, που δημοσιεύθηκε το 2001 στο περιοδικό BMJ Open, εξέτασε πάνω από 300 σχετικές μελέτες σχετικά με την πρακτική και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "υπάρχουν στοιχεία χαμηλής ποιότητας βάσει μιας δοκιμής και ότι το BVA μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών".

Όσοι θέλετε πραγματικά λύσεις για την υγεία σας, απευθυνθείτε σε εγκεκριμένους γιατρούς και αποφύγετε τις λύσεις του διαδικτύου, που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την υγεία σας.

13 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page