top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Κατσαρίδες στο σπίτι μας και πως να το αντιμετωπίσουμε.



Είναι σχεδόν βέβαιο πως μια φορά τουλάχιστον στη ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα ενοχλητικά έντομα στο σπίτι μας.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσουμε αυτό το αστικό παράσιτο, αλλά και πως να αποφύγουμε την επανεμφάνισή του στο μέλλον.

Στην Ελλάδα συναντάμε είκοσι είδη κατσαρίδων, εκ των οποίων τα δημοφιλέστερα και με σειρά μεγαλύτερης εμφάνισης στις οικίες μας διαχωρίζονται: Blattella germanica, Blatta orientalis, Periplaneta americana, Supella longipalpa.


Ας δούμε κάποια βιολογικά στοιχεία και συνήθειες για το κάθε είδος.


Blattela Germanica Cockroach - Γερμανική Κατσαρίδα

Blattella germanica ή ξανθιά κατσαρίδα

Μήκος σώματος 1,3-1,6cm. Χρώμα ανοιχτό καστανό με δύο σκούρες, παράλληλες επιμήκεις ταινίες στο θώρακα. Αν και έχουν πτερύγια δεν μπορούν να πετάξουν. Η γερμανική κατσαρίδα είναι ασυνήθιστα ανθεκτική. Εξελίχθηκε σε σκοτεινά και υγρά περιβάλλοντα για πάνω από 33 εκατομμύρια χρόνια πριν και τώρα είναι καλά προσαρμοσμένη στο αστικό περιβάλλον και μπορεί να επιβιώσει σε ρωγμές και σε σχισμές κατοικιών και διαφόρων κατασκευών. Τα θηλυκά παράγουν 4-8 ωοσάκους, ο καθένας περιέχει 30-40 αυγά. Επιπλέον, ένα μόνο θηλυκό μπορεί να γεννήσει περίπου 560 αυγά. Ο βιολογικός της κύκλος είναι 6-9 μήνες. Η γερμανική κατσαρίδα είναι μακράν η πιο διαδεδομένη στους χώρους της οικίας.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε την είσοδο τους στην οικία μας, να περιορίσουμε την υγρασία στο σπίτι μας για να δημιουργήσουμε αφιλόξενο περιβάλλον γι’ αυτές, να μην αφήνουμε να έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό π.χ. μούλιασμα ταψιών κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νεροχύτη, να σφραγίσουμε πιθανές κακοτεχνίες σε τοιχοποιία, σακούλες και συσκευασίες από τα ψώνια μας θα πρέπει να αποθηκεύονται εξωτερικά του σπιτιού μας καθώς μπορούν εύκολα να φέρουν αυγά σε κάποιο σημείο τους.


(κάντε κλικ στη λέξη γερμανική κατσαρίδα και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση της)


Blatta orientalis ή μαύρη κατσαρίδα

Blatta Orientalis Cockroach - Μαύρη Κατσαρίδα

Μήκος σώματος 2,5cm. Χρώμα σκούρο καστανό έως μαύρο γυαλιστερό.

Το θηλυκό έχει πιο πλατύ σώμα σε σχέση με το αρσενικό. Το αρσενικό έχει χρώμα καστανό με μακριές πτέρυγες και μπορεί να πετάξει 2-3 μέτρα. Έχει κύκλο ζωής 1 - 1,5 χρόνο. Τα θηλυκά παράγουν 8 περίπου ωοσάκους, ο καθένας περιέχει 14-16 αυγά. Η μαύρη κατσαρίδα πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ευνοείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20ᴼC και 29ᴼC. Μπορεί να επιβιώσει πολύ καλά σε εξωτερικούς χώρους. Εισβάλει εσωτερικά μέσω σωληνώσεων, αεραγωγών, αποχετεύσεων, ανοιγμάτων τοίχων, υπογείων και ισογείων. Τρέφεται με οργανική ουσία σε αποσύνθεση αλλά της αρέσουν και οι αμυλώδεις τροφές. Η μαύρη κατσαρίδα συνήθως προτιμά το σκοτάδι, τις υγρές περιοχές όπως τα υπόγεια, τις σωληνώσεις, τις ήσυχες θέσεις και τις κοινές ντουλάπες.

Για το είδος αυτής της κατσαρίδας, φράσσοντας τα σιφώνια των αποχετεύσεων της τουαλέτας μας με ειδικά καπάκια που ανοίγουν για την αποφυγή πλημμύρας, των σιφωνιών από τους νεροχύτες μας (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σε περιπτώσεις που φεύγουμε από το σπίτι μας για μεγάλο διάστημα) και σφραγίζοντας πιθανά ανοίγματα στην τοιχοποιία. Σηκώνουμε ένα τοίχος προστασίας και δημιουργούμε την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των αντιαισθητικών και επιβλαβών για την υγεία μας εντόμων.


(κάντε κλικ στη λέξη μαύρη κατσαρίδα και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση της)



Periplaneta Americana Cockroach - Αμερικάνικη Κατσαρίδα

Periplaneta americana ή Αμερικάνικη κατσαρίδα

Μήκος σώματος 2,8-4,3cm. Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος. Χρώμα σώματος καστανοκόκκινο. Τα αρσενικά δείχνουν μεγαλύτερα από τα θηλυκά , επειδή οι πτέρυγες τους εξέχουν αρκετά από την κοιλία. Πετούν άνετα και τα δύο φύλλα.

Έχει κύκλο ζωής 9-18 μήνες. Τα θηλυκά παράγουν 60 περίπου ωοσάκους.

Ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει 150 αυγά. Τη συναντάμε σε υπονόμους, υπόγεια, εμπορικά καταστήματα και οικίες. Προτιμά υγρό και θερμό περιβάλλον. Η Αμερικάνικη κατσαρίδα τρέφεται με αποσυντιθέμενα οργανικά υλικά, γλυκίσματα, χαρτί, ψωμί.

Ευτυχώς για τους περισσοτέρους μας, αυτό το είδος κατσαρίδας σπάνια συναντάτε σε οικίες, καθώς και μόνο με την παρουσία του μπορεί να προκαλέσει αίσθημα φόβου και όχλησης λόγω μεγέθους.


(κάντε κλικ στη λέξη αμερικάνικη κατσαρίδα και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση της)



Supella longipalpa

Supella longipalpa ή κατσαρίδα με καστανές γραμμές

Μήκος σώματος 10-15mm. Χρώμα καστανό - κίτρινο με καστανές γραμμές κατά μήκος του σώματος κα ανεπτυγμένες πτέρυγες. Τρέχουν πολύ γρήγορα. Κύκλος ζωής 7 μήνες περίπου. Τα θηλυκά παράγουν 10-14 ωοσάκους και ο καθένας περιέχει 10-18 αυγά. Είναι νυκτόβιες και τις συναντάμε σε υπόγεια, αποχετεύσεις, ντουλάπια, φρεάτια, κουζίνες. Είναι παμφάγες. Η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή από τους απορριφθέντες μικρούς ωοσάκους σε σχισμές και ρωγμές και από τα περιττώματα υπό μορφή κηλίδων.


(κάντε κλικ στη λέξη κατσαρίδα supella και μάθετε τα πάντα για την απεντόμωση της)


Συνοψίζοντας οι κατσαρίδες γίνονται αντιληπτές στα σπίτια αφού εισβάλουν μέσα σε αυτά. Όταν οι κατσαρίδες γίνονται αντιληπτές είναι ικανές για αναπαραγωγή αρκετών χιλιάδων απογόνων το χρόνο. Όλα τα είδη κατσαρίδων προτιμούν να ζουν όπου υπάρχει φαγητό, ζέστη και υγρασία. Η αποχέτευση είναι ένας σημαντικός τομέας στην προστασία και στον έλεγχο. Άδεια μπουκάλια, χάρτινες συσκευασίες και σακούλες δεν θα πρέπει να συσσωρεύονται. Οι συσκευασίες των φαγητών θα πρέπει να σφραγίζονται και τυχόν ψίχουλα ή διαρροές νερού θα πρέπει να καθαρίζονται.

Απεντόμωση κατσαρίδες

Συμπερασματικά, εφόσον έχουμε πραγματοποιήσει όλες τις ενέργειες για τη μη επανεμφάνιση των ενοχλητικών κατσαρίδων στο σπίτι μας , στην Pest Proof προτείνουμε τουλάχιστον μια προληπτική απεντόμωση κατά των κατσαρίδων με εντομοκτόνα ανάλογα το είδος που συναντάτε, ανά έτος. Έτσι ακόμα και αν αργήσουμε να αντιληφθούμε την ύπαρξη των κατσαρίδων στο σπίτι μας, θα έχουμε ήδη τοποθετημένο σύστημα αντιμετώπισης και εξολόθρευσης.



406 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page