Οι σφήκες παίζουν στο ρυθμό του φαγητού.


Τα είδη των κοινωνικών εντόμων πρέπει να συνεργαστούν για να επιβιώσουν και να βρούν την τροφή. Δεν είναι σε θέση να μιλήσουν και να φωνάξουν πως υπάρχει τροφή σε ένα μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρούν πιο εφευρετικούς τρόπους να επικοινωνήσουν απο απόσταση, π.χ κουνόντας τα πόδια τους, το ένα στο άλλο. Οι μέλισσες κάνουν ένα χορευτικό για να δείξουν την παρουσία των πόρων, κάποια είδη μυρμηγκιών αφήνουν μονοπάτια φερομόνης.

Όπως αποδεικνύεται, μερικές σφήκες παίζουν τύμπανο για να φωνάξουν τις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα χτυπούν τις κοιλιές τους. Αυτό, το λεγόμενο γαστρικό τύμπανο (GD) παίζετε από τις εργάτριες σφήκες, και αυτοί οι ήχοι αναγγέλλουν την ύπαρξη διαθεσιμότητας φαγητού.

Φαίνεται ότι η ομάδα των ερευνητών έχει βρεί την πρώτη απόδειξη ότι οι σφήκες έχουν σύνθετη συμπεριφορά επικοινωνίας όσον αφορά την ώρα του δείπνου. Είναι μια μορφή κοινωνικοποίησης, ένας τρόπος να λέει η μια στην άλλη "Γειά, έχω βρει κάτι να φάω και να χαλαρώσω εδώ πέρα, έλα να φάμε παρέα!"

Προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και το LaGuardia Community College, επικεντρώθηκαν στο είδος Vespula germanica. Δημιούργησαν τεχνητές φωλιές στον πέμπτο όροφο ενός εργαστηριακού κτιρίου, με οροφές και δάπεδα οπού μπορούσαν να δούνε μέσα.

Αφού άφησαν τις εργάτριες και τη βασίλισσα να χαλαρώσουν όλη τη νύχτα στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, έπειτα απελευθερώθηκαν στα νέα σπίτια τους. Στη συνέχεια, οι σφήκες τοποθετήθηκαν σε δύο καταστάσεις: στην πρώτη δόθηκαν μικρά πιάτα που περιείχαν απλώς νερό στις σφήκες (πείραμα "λιμοκτονία") και στην δεύτερη δόθηκε ένα ζαχαρούχο διάλυμα (πείραμα "συμπλήρωμα τροφής").

Η ιδέα ήταν ότι οι περιόδοι GD που καταγράφηκαν με εξειδικευμένο εξοπλισμό θα έπρεπε να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των φάσεων συμπλήρωσης και να μειώνονται κατά τη διάρκεια των φάσεων της λιμοκτονίας. Πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη, το οποίο υποστηρίζει σαφώς την ιδέα ότι οι σφήκες παίζουν τύμπανο για να σηματοδοτήσουν την παρουσία φαγητού και να φωνάξουν και τις υπόλοιπες.

Ασχολήθηκαν ακόμα περισσότερο με την τροφάλαξη, την ανταλλαγή υγρών όταν συνέβη η αναπαραγωγή GD, γεγονός που τους επιτρέπει να μοιράζονται πληροφορίες διατροφικές και βασισμένες στο άρωμα σχετικά με τον τύπο των πόρων που εισέρχονται στη φωλιά.

Λέτε να υπάρχει κάτι άλλο να μάθουμε για αυτά τα κοινωνικά έντομα στο μέλλον; Για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι μικρές διαφορές στο τυμπάνισμα να υποδεικνύουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων, όπως παρατηρείται σε άλλα είδη εντόμων; Μελλοντικά πειράματα ελπίζουμε να μας διαφωτίσουν.

#wasp #σφήκες #τύμπανο

Επιλεγμένη Δημοσίευση