top of page

Μυοκτονία
ποντίκια - αρουραίοι

Μην περιμένετε άλλο! Δώστε τώρα λύση στο πρόβλημα παρουσίας τρωκτικών, με την εγγύηση της Pest Proof.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ
Ακόμη και η υποψία παρουσίας ενός τρωκτικού, συνήθως είναι αρκετή. Πέρα από την παρουσία ενός τρωκτικού, γίνονται έμμεσα αντιληπτά από τις χαρακτηριστικές εκκρίσεις τους. Μικρότερες εκκρίσεις όταν πρόκειται για οικιακά ποντίκια, λίγο μεγαλύτερες όταν πρόκειται για αρουραίους. Τέλος, χαρακτηριστικοί ήχοι τριξίματος - ξυσίματος σε πατάρια, σοφίτες, ξύλινα πατώματα και σκεπές, αποτελούν σημαντικές ενδείξεις παρουσίας τους. 

Τα τρωκτικά που παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον είναι τα λεγόμενα συμβιωτικά τρωκτικά, στα οποία υπάγονται τα ποντίκια. Κυριότερα είδη ποντικιών είναι ο Νορβηγικός Αρουραίος, ο Καστανός Αρουραίος και το οικιακό ποντίκι.
 
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ
Πρόκειται για μια ομάδα θηλαστικών με τεράστια σημασία για τον άνθρωπο, η οποία ευθύνεται για μεγάλο αριθμό θανάτων.

Εκτός από το Σύνδρομο Weil (λεπτοσπείρωση), πολλά είδη ποντικιών είναι δυνητικοί φορείς και άλλων σοβαρών ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι η σαλμονέλλωση, η πανώλη, ο τυφοειδής πυρετός και ορισμένες μορφές εγκεφαλίτιδας. Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τα συμβιωτικά τρωκτικά προκαλούν σοβαρές καταστροφές και ζημιές σε ηλεκτρικές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Συνεπώς η ανάγκη για την καταπολέμηση των ποντικών - αρουραίων όταν αυτά εμφανίζονται σε έναν χώρο είναι επιτακτική. Η μέθοδος που ακολουθείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η ολοκληρωμένη μυοκτονία.
 
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ
Πρόληψη: Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτές δίοδοι στο χώρο σας (π.χ. ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ανοιχτές αποχετεύσεις, τρύπες στους τοίχους κτλ.) Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα του χώρου (π.χ. απομάκρυνση σκουπιδιών και πηγών τροφής) και σε μεγάλους εξωτερικούς χώρους (κήποι, χωράφια) όπου εμφανίζεται έντονη και άγρια βλάστηση θα πρέπει να εφαρμόζονται ζιζανιοκτόνα. Παρτέρια σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους εργοστασίων και συναφών εγκαταστάσεων θα πρέπει να αποφεύγονται.

Με τις παραπάνω ενέργειες καταφέρνουμε το πρόβλημα με την παρουσία τρωκτικών σε ένα χώρο να μειώνεται αισθητά.
Παρακολούθηση: Η οργάνωση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης τρωκτικών (μυοκτονία), ακολουθεί δύο σημαντικά στάδια ενεργειών, την έρευνα του χώρου και την ταυτοποίηση των ειδών.
Η παρακολούθηση θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επισήμανση της παρουσίας των συμβιωτικών τρωκτικών.
Αντιμετώπιση: Στην Pest Proof η διαδικασία που ακολουθείται όταν γίνει αντιληπτή η παρουσία τρωκτικών, είναι η ολοκληρωμένη μυοκτονία κατά των ποντικιών ή αρουραίων κατά περίπτωση. Για την καταπολέμηση των συμβιωτικών τρωκτικών, χρησιμοποιούμε εγκεκριμένους δολωματικούς σταθμούς ασφαλείας που τοποθετούνται στα σημεία – ζώνες που έχουν αποτυπωθεί στο χώρο, με ειδική σήμανση προειδοποίησης, ενημέρωσης και απογραφής ευρημάτων ακριβώς στο σημείο τοποθέτησής τους.

Στους δολωματικούς σταθμούς τοποθετούνται εγκεκριμένα τρωκτικοκτόνα δολώματα τα οποία είναι αντιπηκτικές ουσίες υποξείας τοξικότητας που ενεργούν στο αίμα.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται κατά την εφαρμογή προγράμματος καταπολέμησης των συμβιωτικών τρωκτικών σε βιομηχανίες τροφίμων όπου εντός των αποθηκών και στον χώρο παραγωγής παίρνονται μόνο μέτρα ελέγχου παρουσίας (π.χ. μηχανικές παγίδες πολλαπλών συλλήψεων ποντικών - αρουραίων), καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση αντιπηκτικών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Τι διώχνει τα ποντίκια; Η εξάλειψη της παρουσίας των τρωκτικών σε ένα χώρο είναι μια διαρκής ενέργεια και δεν θα πρέπει να παραλείπεται. Συχνά ακούμε ότι μια γάτα στο χώρο θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά δυστυχώς αυτό είναι μόνο ένας μύθος. 
2. Φάρμακα (σιτάρι, ταμπλέτες) για να διώξω τα ποντίκια μόνος μου. Βάση νομοθεσίας πλέον τα φάρμακα που πωλούνται σε πελάτες λιανικής έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές δραστικής ουσίας σε σχέση με φάρμακα που χρησιμοποιούνται από ειδικούς. Η χρήση τους συνεπώς έχει ως άμεση συνέπεια να προκαλούμε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Με λίγα λόγια τα τρωκτικά τρώνε κάτι που δεν τα σκοτώνει αλλά αντιθέτως τους δίνει τη δυνατότητα να χτίζουν ανοσία ακόμη και στα ισχυρότερα φάρμακα. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγονται ρητώς.
3. Πόσα μικρά γεννάει ένα ποντίκι;Ζευγαρώνει όλο τον χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών.

ποντίκια σε σπίτι

Μυοκτονία | Καταπολέμηση Ποντικιών | Εξολόθρευση Αρουραίων - Θεσσαλονίκη

Θέλουμε να σας γνωρίσουμε

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

 

Η Pest Proof έχει ως έδρα το νομό Θεσσαλονίκης και η δραστηριότητά της εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μακεδονία, όπως τους νομούς Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Πέλλης, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Ένας εκπρόσωπος της Pest Proof θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

bottom of page