Έχουν και οι κατσαρίδες προσωπικότητα;


Ας το παραδεχτούμε, η ταπεινή κατσαρίδα είναι περισσότερο γνωστή ως φορέας ασθενειών ή παράσιτο παρά για τη δυναμική προσωπικότητά της. Μια νέα έρευνα μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λίγο διαφορετικά όταν τις αντικρίζεται, όσο τον δυνατόν μπορεί να γίνει αυτό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Για μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, οι κατσαρίδες δεν είναι τόσο αποκρουστικές. Πιο συγκεκριμένα αποτελούν μια κοινωνία προς μελέτη όσον αφορά τον χαρακτήρα τους. Είναι έντομα που μπορούν να μας διδάξουν πώς οι ομάδες προσεγγίζουν τη συλλογική λήψη αποφάσεων. Όταν ξεκίνησαν να μελετούν τη συμπεριφορά των ομάδων, ενθουσιάστηκαν με την αμερικανική κατσαρίδα λόγω των δυνατοτήτων της. Δεδομένου ότι οι κατσαρίδες δεν έχουν ηγέτες, δεν υπάρχουν ούτε ακόλουθοι και αυτό σημαίνει ότι η προσωπικότητα ενός μεμονωμένου εντόμου μπορεί να λάμψει μέσα σε μια ομαδική εργασία.

Η ομάδα των ερευνητών παρακολούθησε τι συνέβη στις κατσαρίδες όταν τοποθετήθηκαν σε ένα φωτεινό σκηνικό με λίγα σκοτεινά καταφύγια. Δεδομένου ότι οι κατσαρίδες μισούν το φως, προέβλεψαν ότι θα έφευγαν για να εντοπίσουν το καταφύγιο. Κάποιες εξ’αυτών δεν έτρεξαν τόσο γρήγορα όσο άλλες. Η ομάδα παρατήρησε πως κάποιες πήραν το χρόνο τους να βρουν κάλυψη και άλλες, πιο ντροπαλές εξαφανίστηκαν ταχύτατα.

"Υπάρχει μια συλλογική δυναμική, μια κοινωνική επιρροή που αμβλύνει τις ατομικές διαφορές προσωπικότητας", δήλωσε ο Πλάνας-Σίτζα. Έτσι, η ομάδα παρά την διαφορετικότητα των χαρακτήρων της, καταλήγει σε μια παρόμοια συμπεριφορά για όλους.

Στην πραγματικότητα, τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να είναι ένα όφελος για την επιβίωση των ειδών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερες προσωπικότητες οδηγούν σε περισσότερες συμπεριφορές και περισσότερες πιθανότητες να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν.

Μήπως η ύπαρξη ντροπαλών και γενναίων κατσαρίδων, σημαίνει ότι έχουν και βαθύτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας;

Η επιστήμη δεν έχει απάντηση ακόμα γι’αυτό, ωστόσο τα πρόσφατα νέα ότι οι σφήκες μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των άλλων σφηκών, υποδηλώνει ότι τα παράσιτα μπορεί να έχουν πιο συναρπαστικές ζωές από ότι νομίζαμε.

#κατσαρίδες #προσωπικότητα

Επιλεγμένη Δημοσίευση