top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα κουνούπια και την καταπολέμηση τους.


Τα πάντα για τα κουνούπια

Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε ποια κουνούπια συναντάμε στην Ελλάδα, πως να τα ξεχωρίσουμε μορφολογικά, πόσο γρήγορα αναπαράγονται, που συχνάζουν, τι τσιμπήματα προκαλούν, τι προβλήματα μπορούν να επιφέρουν στην ανθρώπινη υγεία, πως να τα περιορίσουμε και τελικώς να τα αντιμετωπίσουμε.


Πως μοιάζουν τα είδη κουνουπιών που έχουμε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα συναντάμε τρία είδη κουνουπιών: το Ασιατικό κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus), το κοινό κουνούπι (Culex spp.) και ο ανωφελής (Anophelles spp.)


Κουνούπι Τίγρης

Το Ασιατικό κουνούπι Τίγρης, είναι φυσιολογικού μεγέθους κουνούπι 5-6mm, το σώμα του είναι μαύρου χρώματος και έχει λευκές κηλίδες σε θώρακα, κοιλιά και πόδια.





Κοινό Κουνούπι

Το κοινό κουνούπι, είναι παρόμοιου μεγέθους, η προβοσκίδα του είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του και τα φτερά του είναι χρωματικά ομοιόμορφα.





Κουνούπι Ανωφελές

Τέλος, ο ανωφελής αναγνωρίζεται εύκολα από τη στάση του σώματος του όταν αναπαύεται σε μια επιφάνεια, προβοσκίδα, κεφάλι και σώμα βρίσκονται στην ίδια ευθεία.






Σε περίπτωση δυσκολίας ή αμφιβολίας αναγνώρισης του είδους του κουνουπιού, επικοινωνήστε μαζί μας και ένας γεωπόνος της Pest Proof θα σας λύσει κάθε απορία. (Δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών σε viber 695 5580948, messenger Pest Proof , δωρεάν αναγνώριση του προβλήματος και άμεση απάντηση).


Πόσο γρήγορα αναπαράγονται τα κουνούπια και που ;


Αυγά κουνουπιών

Η αναπαραγωγή των κουνουπιών είναι συνάρτηση του κλίματος που επικρατεί σε ένα τόπο. Σε εύκρατα κλίματα όπως της Ελλάδας, το θηλυκό Ασιατικό κουνούπι Τίγρης, αναπαράγεται σε δύο με τρείς μέρες μετά από ένα γεύμα, μπορεί να δώσει έως και 300 αυγά. Ο ανωφελής, δίνει 100-200 αυγά ενώ το κοινό κουνούπι γεννά 200 αυγά, τα οποία είναι κατά συστάδες των 100 στην επιφάνεια του νερού. Τα στάδια που ακολουθούν όλα τα κουνούπια είναι αυγό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο. Εκτός του ακμαίου εντόμου που μας τσιμπά, όλα τα υπόλοιπα ζούνε μέσα στο νερό. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, χρειάζονται περίπου δύο βδομάδες ώστε το αυγό να γίνει ακμαίο.


Είναι κατανοητό λοιπόν πως τα κουνούπια για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν χρειάζονται τροφή (αίμα) και φωλιά (νερό) για να μπορέσουν να ωριμάσουν τα αυγά και να αναπτυχθούν μέσα στο νερό.



Τι τσιμπήματα προκαλούν τα κουνούπια ;

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν μεγάλα εξανθήματα με έντονο κνησμό. Στην αρχή τα εξανθήματα εμφανίζονται λευκά. Τα εξανθήματα αυτά είναι μια ήπια αλλεργική αντίδραση του σώματος λόγω του σάλιου που αφήνει το κουνούπι όταν τσιμπάει. Το Ασιατικό κουνούπι Τίγρης αναζητά την τροφή του κατά κύριο λόγο σε εξωτερικούς χώρους, συχνάζει σε γρασίδια, παρτέρια και τσιμπά κατά κύριο λόγο σε αστραγάλους ή γόνατα. Το «πίκ» της δραστηριότητας του είναι μεταξύ των ωρών 06:00-08:00 και 16:00-18:00. Τρέφονται επίσης και με άλλα θηλαστικά, ενώ πιο σπάνια έχει παρατηρηθεί να τρέφονται με αίμα πτηνών.

Το κοινό κουνούπι, προτιμά να τσιμπά ζώα παρά ανθρώπους, τρέφεται κατά κύριο λόγο σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί ωστόσο να εισέλθει εντός σπιτιών ή στάβλων σε αναζήτηση τροφής. Το «πίκ» τσιμπημάτων είναι μεταξύ των ωρών 21:00-02:00.


Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν, μετά την γονιμοποίηση από τα αρσενικά, λαμβάνουν γεύμα αίματος και 2-3 ημέρες μετά εναποθέτουν τα αυγά τους σε επιφάνειες που έχουν νερό ή που συνηθίζουν να έχουν νερό.


Τι μπορώ να πάθω από το τσίμπημα ενός κουνουπιού ;


Τσίμπημα από κουνούπι

Σε αυτή την παράγραφο θα αναφέρουμε κάποιες σοβαρές παθήσεις που προκαλούνται από το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Αν και το κουνούπι αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου ζωικής προέλευσης παγκοσμίως στον άνθρωπο, τις περισσότερες φορές μας προκαλεί απλώς οίδημα, κνησμό και ενόχληση.

Γιατί τείνει να γίνεται όμως τόσο επικίνδυνο το κουνούπι ακόμα και στην Ευρώπη;

Η απάντηση είναι απλή αν σκεφτεί κανείς πως αλλάζει ο κόσμος μας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μετανάστευση των πληθυσμών και σύνθετες επιδημιολογικές παράμετροι έχουν τροποποιήσει τη συμπεριφορά των ιών. Νέοι ιοί που μεταδίδονται με κουνούπια έρχονται στο φως κάθε χρόνο σε παγκόσμια βάση. ‘’Τροπικά’’ νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια έχουν εισβάλει και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Ο Ιός Chikungunya μεταφέρεται ταχέως κατά τα τελευταία χρόνια από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ευρώπη. Τα πιο σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στην Ελλάδα είναι η εγκεφαλίτιδα του Νείλου, η ελονοσία, ενώ έχουν αναφερθεί περιστατικά του ιού Zika.


Όταν παρατηρούμε ασυνήθιστο πυρετό, ατονία ή εφίδρωση το καλοκαίρι, μετά από τσίμπημα κουνουπιού, αναζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια.


Που αναπτύσσονται τα κουνούπια ;


Κουνούπια σε στάσιμα νερά

Τα κουνούπια όλων των ειδών για να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο χρειάζονται νερό. Η εναπόθεση των αυγών τους και η ανάπτυξη του προνυμφικού σταδίου γίνεται σε σημεία που κρατούν στάσιμο νερό, τέτοια μέρη μπορεί να είναι :

● Μικρές φυσικές ή τεχνητές συλλογές νερού, π.χ. κοιλότητες δένδρων ή βράχων

● Μικρά ή μεγάλα δοχεία που συγκρατούν νερό, π.χ. βάζα, βαρέλια, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, δοχεία από κονσέρβες, πήλινα δοχεία, ανθοδοχεία, μπουκάλια, πιατάκια γλαστρών, στέρνες, κουβάδες, φρεάτια κ.α.

● αρδευτικά ή/και στραγγιστικά κανάλια, ορυζώνες, χείμαρροι, έλη, πηγάδια, λακούβες, πισίνες, μικρές διακοσμητικές λίμνες, κοιλότητες από ίχνη ζώων κ.ά.


Η πτήση του Ασιατικού κουνουπιού Τίγρης περιορίζεται περίπου στα 100 μέτρα από τον χώρο ανάπτυξής του , ενώ στο κοινό κουνούπι έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα, ακόμα και 9 km μακριά.


Τι μπορώ να κάνω μόνος μου για να αντιμετωπίσω τα κουνούπια ;

Εδώ θα δούμε κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας για να περιορίσουμε κάπως την δραστηριότητα των κουνουπιών.

● Αποφυγή στάσιμων νερών σε αυλές, κήπους, μπαλκόνια, σε συγκεκριμένα σημεία ανάπτυξης που αναφέραμε και πιο πάνω.

● Ποτίσματα σε γκαζόν κατά τις πρωινές ώρες και όχι την νύχτα (εξάτμιση του πλεονάζοντος νερού κατά την διάρκεια της ημέρας).

● Τοποθέτηση σιτών σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες.

● Χρήση κουνουπιέρας γύρω από το κρεβάτι, ειδικά γύρω από κρεβάτια βρεφών και παιδιών.

● Χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών.

● Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος.

● Κατά την διάρκεια των ωρών που βρίσκεται το «πίκ» της δραστηριότητας των κουνουπιών, ρουχισμός με μακριά μανίκια και παντελόνια.


Τα κουνούπια προσελκύονται από τον ιδρώτα μας και από το CO2 που εκπέμπουμε όταν αναπνέουμε, γι'αυτό το λόγο όπου και να βρισκόμαστε τα κουνούπια έρχονται προς τα πάνω μας.


Πως γίνεται η καταπολέμηση των κουνουπιών όταν το πρόβλημα είναι έντονο ;

Όταν λοιπόν το πρόβλημα επιμένει και είναι έντονο είναι η ώρα να απευθυνθούμε στους ειδικούς στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Στην Pest Proof αφού αναγνωρίσουμε το είδος του κουνουπιού, θα σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Αυτό περιλαμβάνει έναν ενδελεχή έλεγχο για την εξεύρεση των χώρων ανάπτυξης των κουνουπιών, την εφαρμογή ειδικών βιοκτόνων για την καταπολέμηση των προνυμφών και τέλος την απεντόμωση των ακμαίων κουνουπιών, με ειδικό μηχάνημα εκνέφωσης, οπού τα σταγονίδια προσκολλώνται ισχυρά στις επιφάνειες. Έτσι, πετυχαίνουμε την μακρά διάρκεια θανάτωσης τόσο των προνυμφών όσο και των ακμαίων κουνουπιών.


Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο έλεγχος των κουνουπιών πρέπει να γίνεται συχνότερα, όπως είπαμε και στη παράγραφο της αναπαραγωγής των κουνουπιών, τα κουνούπια αναπτύσσονται ραγδαία, τα 200 αυγά μπορούν να γίνουν ακμαία κουνούπια εντός δύο εβδομάδων.

71 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page