top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Τα έντομα στο “Νέο Χειμώνα”


Oι άνθρωποι επιβιώνουμε σχετικά εύκολα κατά τους χειμερινούς μήνες φορώντας ζεστά παλτά ή καίγοντας λίγο πετρέλαιο παραπάνω. Ωστόσο, τα έντομα έχουν μερικές πιο δημιουργικές στρατηγικές. Είτε πρόκειται για ειδικές πρωτεΐνες που λειτουργούν σαν το αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό σας, (τα σωματικά υγρά δεν προσκολλώνται στο νερό) είτε ταξιδεύουν σε θερμότερα κλίματα, φαίνεται πως τα έντομα έχουν αναπτύξει τις δικές τους απαντήσεις στα βιολογικά προβλήματα που θέτει ο χειμώνας .

Έχετε ακούσει για έναν από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους τα έντομα υποδέχονται αυτή την σκοτεινή και ψυχρή περίοδο;

Ταξίδι στον χώρο-χρόνο. Είτε διαφεύγουν στο "διάστημα", που σημαίνει ότι μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές, είτε ξεφεύγουν στο "χρόνο", πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται αδρανείς. Η συντριπτική πλειοψηφία γίνεται πραγματικά αδρανής.

Για να επιβιώσουν από τη χειμερινή έλλειψη φαγητού και ζεστασιάς, τα θηλαστικά όπως οι αρκούδες πέφτουν σε λήθαργο. Ενώ η χειμερία νάρκη θεωρείται συχνά ως ένας βαθύς ύπνος, στην πραγματικότητα είναι μια βιολογικά διακριτή κατάσταση νάρκης, τα θηλαστικά στοκάρουν τρόφιμα και μειώνουν τις διαδικασίες μεταβολισμού τους. Τα έντομα έχουν τη δική τους έκδοση αυτού του ισχυρού εργαλείου - διάπαυση εντόμων.

Παρόμοια με τη χειμερία νάρκη, τα έντομα που προετοιμάζονται να εισέλθουν στη διάπαυση θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν καταφύγιο από το κρύο. Αυτό συχνά σημαίνει ότι σκάβουν κάτω από το έδαφος (το χειμώνα, εκατοντάδες έντομα μπορεί να βρίσκονται σε αδράνεια μόλις μερικά εκατοστά κάτω από τα πόδια σας), αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει την εξεύρεση καταφυγίου σε ξύλα προς καύση ή κάτω από βράχους.

Ορισμένα έντομα, όπως και η Πυραλίδα του καλαμποκιού (Ostrinia nubilalis), κατάφεραν να ξεγελάσουν τους αγρότες και τους εντομολόγους, βρίσκοντας τρόπους να ζήσουν πάνω από το έδαφος το χειμώνα. Μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι οι προνύμφες του εντόμου μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και αν υπερψυχθούν για αρκετά λεπτά στους -40 βαθμούς Κελσίου. Τρυπώνουν μέσα στα στελέχη του καλαμποκιού ή στους καρπούς και μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και όταν το νερό μέσα στο σώμα τους παγώνει.

Άλλα έντομα όπως το Belgica antarctica παράγουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων στα κύτταρα τους, οι οποίες μειώνουν το σημείο πήξης των υγρών. Επιπλέον, επιτρέπει στο παγωμένο έδαφος γύρω του να τραβάει κάθε σταγόνα νερού από το σώμα του. Έτσι, το έντομο γίνεται εντελώς αφυδατωμένο και δεν μπορεί να παγώσει.

Η πλειονότητα των εντόμων έχει ένα τυπικό όριο τους -34 βαθμούς Κελσίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά έντομα περιορίζονται σε τροπικές περιοχές του κόσμου που δεν βιώνουν ποτέ θερμοκρασίες κατάψυξης, όπως τα κουνούπια στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη ωστόσο, μπορεί σύντομα να αλλάξει τα δεδομένα σε πολλά χρήσιμα είδη εντόμων και να απειλήσει τους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Καθώς η Γη θερμαίνεται συνολικά, τα έντομα μετατοπίζονται προς τους πόλους για να αποικίσουν περιοχές που είναι θερμότερες από ότι πριν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα έντομα στερούνται την ικανότητα να επιβιώσουν από τους ψυχρότερους χειμώνες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές όπως π.χ. Γερμανία, Ολλανδία κ.α.

Αν και η διάπαυση είναι μια προσαρμογή για να επιβιώσουν το χειμώνα, η θερμοκρασία δεν είναι ο κύριος παράγοντας που την προκαλεί. Αντί αυτού, οι μικρότερες σε διάρκεια ημέρες το χειμώνα σηματοδοτούν στα σώματα των εντόμων ότι είναι ώρα για αδράνεια. Καθώς οι ημέρες παραμένουν θερμότερες όμως, τα σώματα των εντόμων μπερδεύονται. Νομίζοντας λαθεμένα ότι είναι άνοιξη ή καλοκαίρι, συχνά καταλήγουν να καταργούν τη διασωματική διαδικασία αδράνειας και αρχίζουν να ψάχνουν τροφή ή συντρόφους - κάτι που τα αφήνει απροετοίμαστα μπροστά στην ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για την αποφυγή της εξάλειψης χρήσιμων εντόμων στην επικονίαση των φυτών όπως είναι οι μέλισσες ή οι βομβίνοι είναι πρώτον να κάνουμε ορθότερη χρήση βιοκτόνων και δεύτερον να προστατεύσουμε καλύτερα τον πλανήτη μειώνοντας την υπερθέρμανσή του.


Μάθετε τα πάντα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύπτει από την παρουσία εντόμων, κάνοντας κλικ παρακάτω.541 Προβολές

Comments


Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page