top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Πώς έρχονται οι αράχνες στο σπίτι μας;


Pest Blog - Αράχνες

Οι αράχνες μερικές φορές μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις πετώντας μέσα σε "μπαλόνια" από μεταξένια νήματα. Οι βιολόγοι θεώρησαν πως οι άνεμοι είναι ανεπαρκείς να προκαλέσουν κάτι τέτοιο και μελέτησαν τι είναι αυτό που μπορεί να το προκαλέσει.

Αράχνη - Pest Proof

Οι τρέχουσες θεωρίες λένε πως δεν είναι ο άνεμος αποκλειστικά ικανός για να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός, αναφέρει η Dr Erica Morley του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Εξήγησε ότι μερικές μέρες υπάρχουν πολλά μπαλόνια στον αέρα, ενώ άλλες μέρες δεν υπάρχει ούτε ένα.

O Δαρβίνος συνέθεσε μια σειρά παρατηρήσεων, αναφέροντας πως εκατοντάδες αράχνες προσγειώθηκαν στην θάλασσα στο Beagle, σε μια ήρεμη μέρα. Ωστόσο, δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς έφυγαν γρήγορα, παρά τον ελάχιστο άνεμο.

Ταραντούλα - Pest Proof

Οι καταιγίδες μπορούν να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, αλλά δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για τις αράχνες να βρίσκονται στον αέρα.

Είναι γνωστό ότι ένα ηλεκτρικό πεδίο, έχει κατά μέσο όρο 120 βολτ ανά τετραγωνικό μέτρο κοντά στο επίπεδο του εδάφους σε επίπεδη περιοχή. Αυτό το πεδίο είναι ακόμα πιο έντονο γύρω από προεξέχοντα γειωμένα αντικείμενα, όπως κλαδιά δέντρων.

Οι αράχνες, χρειάζονται μικροσκοπικές ποσότητες ενέργειας. Οι χορδές του μεταξιού τους, φορτίζονται από το πεδίο με απωθητικές δυνάμεις που εξηγούν πως εκτοξεύονται, αντί να χτυπάνε ή να μπερδεύονται μεταξύ τους.

Ιστός Αράχνης - Pest Proof

Στη σύγχρονη βιολογία, καταδεικνύεται ότι οι αράχνες γνωρίζουν πότε τα πεδία είναι κατάλληλα για πτήση. Οι επιστήμονες άφησαν αράχνες σε πεδία παρόμοιας ισχύος με εκείνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα κοντά στο επίπεδο της γης. Οι αράχνες ευθυγραμμίζοντας τα πόδια τους και απελευθερώνοντας μετάξι, ετοιμάστηκαν για απογείωση, αλλά σταμάτησαν όταν το πεδίο ήταν απενεργοποιημένο.

Σε προγενέστερες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι κάποιες μέλισσες μπορούν να ανιχνεύσουν τα ηλεκτρικά πεδία μεταξύ τους και των λουλουδιών. Η Morley, σημειώνει ότι οι μικροσκοπικές τρίχες στα πόδια των αραχνών ανυψώνονται σαν τα μαλλιά μας όταν αγγίζουν μια γεννήτρια Van de Graaff, όπου λειτουργεί ως αισθητήρας γι’ αυτές.

Αράχνες έχουν βρεθεί ακόμα και σε υψόμετρα 4 χιλιομέτρων. Συνήθως προτιμούν να πετούν με τα μπαλόνια σε ημέρες με ασθενής ανέμους, ίσως για να αποφύγουν τέτοια ύψη. Ο συνδυασμός ηλεκτροστατικών δυνάμεων και ελαφρών ανέμων πιθανώς παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για ασφαλή πλεύση.


Μάθετε πως να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές αράχνες κάνοντας κλικ παρακάτω.

48 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page