top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Που οφείλετε η φαγούρα από το τσίμπημα του κουνουπιού;


Τα κουνούπια μπορούν να χαρακτηριστούν και ως "μικροσκοπικά βαμπίρ". Οι μυτερές σύριγγες τους διοχετεύουν σάλιο στο σώμα σας για να κάνουν ευκολότερο τον τρόπο άντλησης του αίματος. Είναι η αντίδραση του σώματος στο σάλιο και όχι στην απώλεια του αίματος που προκαλεί την αφόρητη φαγούρα.

Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει πώς το σάλιο των κουνουπιών παράγει μια πολύπλοκη ανοσολογική απόκριση στο σώμα, δείχνοντάς μας γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορούν να μας προκαλούν κνησμό για μέρες. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει πώς το σάλιο τους κάνει το σώμα μας πιο εκτεθειμένο σε ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια, όπως ο κίτρινος πυρετός, ο ιός Zika και ο δάγκειος πυρετός.

Για να προσομοιάσουν ένα ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, οι ερευνητές έκαναν έγχυση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων σε νεαρά ποντίκια. Στη συνέχεια, άφησαν τα κουνούπια χωρίς κάποιο ιό να αντλήσουν αίμα και να εισάγουν σάλιο στο περιεχόμενο των καρδιών τους. Την επόμενη εβδομάδα, οι ερευνητές πήραν μια σειρά δειγμάτων αίματος και ιστών από τα ποντίκια για να δουν πώς ανταποκρίθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό PLOS Neglected Tropical Diseases, τα ποντίκια είχαν ασυνήθιστα μακράς διάρκειας και περίπλοκη ανοσοαπόκριση στο σάλιο. Παρά το γεγονός ότι δεν χορηγήθηκε κανένας μολυσματικός παράγοντας, η ανοσοαπόκριση φάνηκε να είναι σε υπερδιέγερση.

Αν υπάρχει ιός ή παράσιτο στο σάλιο του κουνουπιού, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης απασχολημένο ανταποκρινόμενο στο σάλιο με μια σύνθετη αλλεργική αντίδραση, προσφέροντας στον μολυσματικό παράγοντα περισσότερες πιθανότητες να εισχωρήσει στο εσωτερικό του οργανισμού.

"Ο ιός που υπάρχει στο σάλιο του κουνουπιού, δρα σαν δούρειος ίππος", εξήγησε η Jessica Manning, γιατρός των μολυσματικών ασθενειών. Το σώμα σας αποσπάται από το σάλιο και έχει αλλεργική αντίδραση όταν πραγματικά θα έπρεπε να έχει αντιική αντίδραση και να καταπολεμά τον ιό. Ο οργανισμός σας βοηθά άθελά του τον ιό να επιταχύνει την μόλυνση επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα στέλνει νέα κύματα κυττάρων που ο ιός αυτός μπορεί να μολύνει.

Οι ερευνητές πρόκειται να εξετάσουν εκατό και πλέον πρωτεΐνες στο σάλιο των κουνουπιών για να δουν πώς και γιατί έχει αυτό το αποτέλεσμα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με τη σειρά της, η έρευνα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να επεξεργαστούν το πώς να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτών των δυσάρεστων τροπικών ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.


Μάθετε πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά κουνούπια κάνοντας κλικ παρακάτω.



44 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page