top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Τα ποντίκια με τα φωτεινά μυαλά.


Επιστήμονες στην Ιαπωνία αξιοποίησαν την δύναμη της βιοφωταύγειας για να δημιουργήσουν ζώα με λαμπερά εγκεφαλικά κύτταρα, τόσο φωτεινά που μπορούν να φανούν έξω από το σώμα.

Δεν πρόκειται απλά για μια επίδειξη της βιοφωταύγειας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος για την μη επεμβατική διάγνωση στα κύτταρα στο εσωτερικό των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των καρκίνων ή στην οπτικοποίηση των αλλαγών στους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) που σχετίζονται με τη μάθηση και τη συμπεριφορά.

Όπως περιγράφεται στο Science, μια ομάδα ερευνητών του Επιστημονικού Ινστιτούτου RIKEN στην Ιαπωνία, δημιούργησε ποντίκια με μυαλά που περιείχαν λαμπερούς νευρώνες στον ιππόκαμπο. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να εξετάσουν πως οι εγκέφαλοι των ποντικιών άλλαζαν καθώς άρχισαν να μαθαίνουν για κάποιο νέο περιβάλλον.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μικρό σύνολο από μερικές δεκάδες νευρώνες που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά-μάθηση μπορεί να απεικονιστεί με μη επεμβατικό τρόπο» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Atsushi Miyawaki.

Σε ζώα όπως οι πυγολαμπίδες και οι μέδουσες, η βιοφωταύγεια προκαλείται φυσιολογικά από τις λουσιφερίνες, μια κατηγορία ουσιών που διασπώνται από ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση για την παραγωγή φωτός. Για την έρευνα αυτή, η ομάδα τροποποίησε τη λουσιφεράση για να παράγει μια ουσία που ονομάζεται AkaBLI που φέγγει 1.000 φορές ισχυρότερα από την τυπική αντίδραση λουσιφερίνης-λουσιφεράσης.

Αυτή η ουσία εισήχθη στα πλάσματα κατά την διαδικασία της κατάποσης νερού, απλά προσθέτοντάς την στο νερό τους.

Αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της γονιδιακής έκφρασης που εξαρτάται από τη νευρωνική δραστηριότητα, μετά την ανάπτυξη όγκου και μετάστασης, την παρακολούθηση της μετανάστευσης των κυττάρων του ανοσοκυττάρου, την παρακολούθηση της μοίρας των βλαστοκυττάρων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών παράδοσης και επεξεργασίας γονιδίων.

Το μέλλον λοιπόν για την διάγνωση και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που οφείλονται σε κυτταρικές μεταλλάξεις διαγράφεται λαμπ(ε)ρό.

16 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page