Νέα μελέτη που έγινε σε αρουραίους, φέρνει σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του διαβήτη.
Η εκπληκτική αύξηση του διαβήτη τύπου 2 τις τελευταίες δεκαετίες καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την εξεύρεση φαρμάκων που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν την πάθηση, καθώς και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των αιτιών που τον προκαλούν. Η ιδέα ότι η διέγερση ενός νεύρου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, αλλά η τεχνική φαίνεται να λειτουργεί σε αρουραίους, εμπνέοντας την ελπίδα ότι το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τον άνθρωπο.
Το εν λόγω νεύρο είναι ο νωτιαίος καρωτιδικός κόλπος, ένα σχετικά μικρό και σκοτεινό νεύρο στο λαιμό που συνδέεται με το πολύ σημαντικό νεύρο του πνεύμονα.
Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν το σώμα αποτύχει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει την κατανάλωση ζάχαρης ή παρουσιάζει μειωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη στους μύες και στο συκώτι.
Ο διαβήτης θεωρήθηκε ως δυσλειτουργία στο πάγκρεας, όπου παράγεται η ινσουλίνη. Ωστόσο, το 2013 η Δρ Silvia Vilares Conde από την Πορτογαλία απέδειξε ότι το σώμα της καρωτίδας, ρυθμίζει την ευαισθησία της ινσουλίνης στις περιφερειακές περιοχές του σώματος. Ο νωτιαίος καρωτιδικός κόλπος, ο οποίος συνδέεται με το σώμα της καρωτίδας, είναι υπερδραστήριος σε ζώα με διαβήτη τύπου 2.
Η Conde έδειξε ότι η αποκοπή του καρωτιδικού κόλπου στα διαβητικά ποντίκια και η αποσύνδεση του καρωτιδικού σώματος από τον εγκέφαλο αποκαθιστά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή στην γλυκόζη.
Μία λιγότερο μόνιμη προσέγγιση είναι η εφαρμογή ηλεκτροδίων για τη μείωση της δραστηριότητας του νεύρου. Όταν η Conde το δοκίμασε χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση, παρατήρησε όχι μόνο μείωση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 στους αρουραίους (χωρίς σοβαρές παρενέργειες), αλλά και ότι η διαδικασία ήταν αναστρέψιμη όταν σταμάτησε η διέγερση.
"Αυτό το έργο ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 2 που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της νόσου με αμελητέες δυσμενείς επιπτώσεις και παρεμβολές στις καθημερινές δραστηριότητες", δήλωσε η Conde.
Οι αρουραίοι σε ακόμα ένα πείραμα για την καταπολέμηση μιας από τις συχνότερες ασθένειες του 21 ου αιώνα, δείχνουν ότι έχουμε περισσότερα κοινά απ’όσα τελικά μας χωρίζουν.