top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Το πανίσχυρο αντιβιοτικό των μυρμηγκιών.


Η ζωή σε πυκνές αποικίες δίνει στα μυρμήγκια ένα πλεονέκτημα που τους επέτρεψε να κυριαρχήσουν σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Όπως και με τους ανθρώπους που κατοικούν σε πολυσύχναστες πόλεις, που ζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, η ανάπτυξη ασθενειών είναι αρκετά υψηλή.

Αρκετά χρόνια πριν οι άνθρωποι ανακάλυψαν πως τα μυρμήγκια χρησιμοποιούσαν αντιβιοτικά για να ελέγξουν τις δυνητικά καταστροφικές βακτηριδιακές λοιμώξεις στις φωλιές τους.

Θεωρήθηκε ότι λόγω της αποικιακής φύσης των εντόμων, τα περισσότερα είδη μυρμηγκιών θα χρησιμοποιούσαν τα δικά τους είδη αντιβιοτικών, αλλά μια νέα μελέτη το αμφισβήτησε.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συγκριτική ανάλυση 20 διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών. Πήραν επιχρίσματα από τις επιφάνειες όλων των μυρμηγκιών και στη συνέχεια τα ανακάτεψαν με ένα πολτό βακτηρίων για να βρούνε ποιο θα αναπτυχθεί, συγκρίνοντάς τα όλα με μια ομάδα ελέγχου. Αν οι ερευνητές ανακαλύψουν ότι ορισμένα βακτήρια αυξήθηκαν λιγότερο όταν αναμειγνύονται με τα επιχρίσματα που ελήφθησαν από τα μυρμήγκια, αυτό θα σημαίνει ότι τα μυρμήγκια ήταν επικαλυμμένα με ένα αντιβακτηριδιακό, που στοχεύει σε εκείνον τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό.

Αποδεικνύεται ότι ενώ 12 από τα εξεταζόμενα είδη έδειξαν αντιμικροβιακές ιδιότητες, μια εκπληκτικά μεγάλη ομάδα 8 μυρμηγκιών δεν το έκανε. "Η εύρεση ενός είδους που φέρει ισχυρό αντιμικροβιακό παράγοντα είναι καλή είδηση ​​για όσους ενδιαφέρονται να βρουν νέες μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους", εξήγησε ο Adrian Smith. "Αλλά το γεγονός ότι πολλά είδη μυρμηγκιών φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου χημική άμυνα εναντίον των μικροβιακών παθογόνων είναι επίσης σημαντική".

Εκτός από την εύρεση ορισμένων μυρμηγκιών που φαινομενικά δεν παράγουν αντιβιοτικά ή τουλάχιστον δεν καλύπτουν το σώμα τους με αυτά, ανακάλυψαν επίσης ότι ένα είδος μυρμηγκιού παρήγαγε τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που είναι γνωστά μέχρι σήμερα και που έως τώρα δεν είχε αποδειχθεί ότι μπορούν να το δημιουργήσουν.

Το εν λόγω είναι γνωστό ως μυρμήγκι κλέφτης και τα αντιβιοτικά στην επιφάνεια του σώματός του σκότωσαν όλα τα βακτήρια στο πείραμα.

Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές, καθώς στρεφόμαστε στα μυρμήγκια για να δούμε αν μπορούν να μας διδάξουν κάτι για την ιατρική. Πιθανώς δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι οι γιατροί και οι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής ανησυχούν πραγματικά ότι πρόκειται να εξαντλήσουμε τα ήδη γνωστά αντιβιοτικά στο άμεσο μέλλον.

Ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών που ανακαλύφθηκαν έχει μειωθεί αρκετά ενώ τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσουν αντίσταση στα ήδη υπάρχοντα. Αυτό δίνει σοβαρό κίνητρο στο κυνήγι για νέους τρόπους αντιμετώπισης των μικροοργανισμών και οι ερευνητές στρέφονται όλο και περισσότερο στο μικρόκοσμο των εντόμων.

24 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page