top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Οι σφήκες του χαρτιού.


Έχετε ποτέ εντοπίσει κάποια σφήκα να πετά γύρω από το σπίτι σας κατά την χειμερινή περίοδο; Είναι εύλογο να αναρωτηθήκατε από που προήλθε. Πιθανότατα το είδος του παρασίτου που είδατε να είναι μια σφήκα του χαρτιού, η οποία παίρνει το όνομά της από το υλικό που χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει τις φωλιές της, το οποίο μοιάζει με χαρτί.

Στις αρχές του φθινοπώρου, οι εργάτριες-σφήκες αρχίζουν να πεθαίνουν, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι συμβαίνει σε όλες τις σφήκες τον χειμώνα. Ωστόσο, ορισμένα θηλυκά, εκείνα που προορίζονται να γίνουν οι μελλοντικές βασίλισσες μιας νέας αποικίας, αναζητούν ένα προστατευόμενο μέρος για να περάσουν τον χειμώνα. Πριν από τα πρώτα κρύα, το βιολογικό ρολόι τους λέει ότι είναι καιρός να ανακαλύψουν νέα καταφύγια, τα οποία μπορεί να βρίσκονται κάτω από κούτσουρα, μέσα στις καμινάδες, πίσω από το περίβλημα ή γύρω από τις κορυφές των κουφωμάτων στα παράθυρα και τις πόρτες.

Οι μελλοντικές βασίλισσες μπορούν εύκολα να τρυπώσουν στα σπίτια. Εισέρχονται μέσα από μικρές ρωγμές κοντά στην οροφή όταν ψάχνουν για πιθανά σημεία εγκατάστασης του νέου βασιλείου. Αφού βρεθούν στο εσωτερικό τους, οι σφήκες χαρτιού συχνά κρύβονται σε κενά στο τοίχωμα ή μέσα σε ζεστές σοφίτες. Εκεί εισέρχονται σε κατάσταση παύσης, αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους κατά τους ψυχρότερους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των προσβεβλημένων σπιτιών κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τις εντοπίσουν μέχρι την άνοιξη, εκτός αν υπάρξει κάποια ασυνήθιστη περίοδος ζέστης (Αλκυονίδες μέρες), κατά τη διάρκεια της οποίας οι σφήκες γίνονται ενεργές και πάλι.

Το καλό για όσους συναντούν μια σφήκα στο εσωτερικό του σπιτιού τους κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ότι τα παράσιτα είναι συνήθως υποτονικά και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν. Ωστόσο, εάν ανακαλυφθεί μεγάλος πληθυσμός, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ελέγχου παρασίτων για ασφαλή απομάκρυνση. Ενώ δεν είναι επιθετικό είδος από τη φύση τους, οι σφήκες θα επιτεθούν αν νιώσουν πως απειλούνται.

Το κλειδί για την αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων είναι η θωράκιση του χώρου. Αυτό επιτυγχάνετε με μια σειρά από μέτρα. Πρέπει να γίνεται λεπτομερής επιθεώρηση του σπιτιού εξωτερικά και εσωτερικά, να εντοπίζονται και να σφραγίζονται όλα τα ανοίγματα που οδηγούν στο εσωτερικό του σπιτιού. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις οροφές των βεραντών, γύρω από τις στέγες, τις σοφίτες, τα παράθυρα και τα πλαίσια των πορτών, καθώς αυτά είναι τα κυριότερα μέρη όπου συναθροίζονται.

Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ελαχιστοποιούμε μια πιθανή προσβολή από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα.

150 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page