top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Τα αστικά έντομα επιβιώνουν καλύτερα στις ακραίες καιρικές συνθήκες.


Τα αστικά έντομα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από αυτά του αγρού, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα τον ακραίο καιρό και να λάβουν μέτρα προφύλαξης.

Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ecological Applications υπό την Amy Savage, επίκουρη καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers-Camden, ενημερώνει πώς οι συντηρητές και οι υπεύθυνοι σχεδιασμού μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τα οικοσυστήματα ενόψει της αύξησης των καταστροφικών καιρικών συνθηκών.

"Είναι πολύ ενθαρρυντικό, διότι υποδηλώνει ότι ενδέχεται να είμαστε σε θέση να πάρουμε έξυπνες αποφάσεις διαχείρισης για να μετριάσουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων στα αστικά οικοσυστήματα", δήλωσε η Savage.

Μια ομάδα ερευνητών συνέκρινε την ποικιλομορφία των διάφορων αρθρόποδων ειδών όπως μυρμήγκια, μέλισσες, σκαθάρια και σφήκες, σε 91 αστικά και μη σημεία της Νέας Υόρκης πριν και μετά τον τυφώνα Sandy που ξέσπασε το 2012.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον σχεδιασμό του αντίκτυπου πριν και μετά, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε είδη εντόμων πριν την καταιγίδα στα πάρκα παρά στα αστικά κέντρα. Η ποικιλομορφία στα πάρκα μειώθηκε μετά την καταιγίδα. Βρήκαν ότι τα έντομα που ζουν σε περιβάλλον υψηλού στρες, όπως οι αστικές τοποθεσίες, είναι καλύτερα προσαρμοσμένα ώστε να αντιμετωπίζουν καταστάσεις άγχους (όπως μια καταστροφική καταιγίδα), καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Λόγω του τρόπου κατασκευής τους, οι πόλεις είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ζημιές από καταιγίδες. Τα αδιαπέραστα υλικά, όπως το σκυρόδεμα, διαιωνίζουν τις πλημμύρες σταματώντας τις βροχοπτώσεις από το να εισχωρούν στο έδαφος. Μεγάλα τετράγωνα κτιρίων λειτουργούν επίσης ως αεροδυναμικές σήραγγες και η έλλειψη βλάστησης ευνοεί τις καταιγίδες.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων θα αυξηθεί μαζί με το μέγεθος των καταστροφών. H Savage λέει ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες σε μελλοντικές μελέτες σχετικά με την ανθεκτικότητα των αστικών οικοσυστημάτων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

"Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα μας από το Μανχάταν μετά τον τυφώνα Sandy για να κάνουμε προβλέψεις για το πώς η ποικιλομορφία μπορεί να αλλάξει στο Χιούστον μετά τον τυφώνα Harvey και στα αστικά κέντρα του Πουέρτο Ρίκο μετά από τους τυφώνες Irma και Maria, όπως επίσης και άλλων περιοχών που πλήττονται από αυτές τις καταιγίδες".

Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πως η σκληράδα που επιδεικνύουν αυτά τα μικρά έντομα θα μπορούσε να προσφέρει τόσο μεγάλη βοήθεια σε εμάς;

16 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page