top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Αράχνη πελεκάνος.


Οι βιολόγοι έχουν περιγράψει 18 νέα είδη αράχνης, μια παράξενη οικογένεια αραχνών που κυνηγούν και τρέφονται με άλλες αράχνες, κάτι αρκετά τρομακτικό όπου οι επιστήμονες αγνοούσαν την ύπαρξή τους για αρκετές δεκαετίες.

Η ανακάλυψη ήρθε μέσω της μελέτης εκατοντάδων αραχνών πελεκάνων στα πυκνά δάση της Μαδαγασκάρης. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zookeys εξηγεί, οι ερευνητές κατάφεραν να ταξινομήσουν με επιτυχία τις αράχνες πελεκάνους σε 26 διαφορετικά είδη, 18 από τα οποία δεν είχαν περιγραφεί ως τώρα.

Ένα από αυτά τα νέα είδη, ο Eriauchenius milajaneae (ο περίεργος τύπος που απεικονίζεται παραπάνω), είναι το μόνο γνωστό είδος που μπορεί να βρεθεί στο απομακρυσμένο βουνό στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Οι αράχνες πελεκάνοι είναι μια αξιαγάπητη φιγούρα μεταξύ των επιστημόνων λόγω της περίεργης εμφάνισής τους. Εκτός από τα πολύ μακρυά πόδια, έχουν επίσης πολύ μακρά στοματικά μόρια, κάτι σαν το γωνιακό ράμφος ενός πελεκάνου, εξ'ου και το όνομα.

Είναι επίσης αιμοσταγείς δολοφόνοι άλλων αραχνών, υφαίνοντας τον μεταξωτό ιστό τους εντοπίζουν και εγκλωβίζουν το θήραμά τους, στην συνέχεια το τρυπούν με το “ράμφος” και το θανατώνουν.

"Αυτές οι αράχνες βεβαιώνουν την μοναδική βιολογία που διαφοροποιείται στη Μαδαγασκάρη", δήλωσε σε δήλωσή του ο Wood, ο επιμελητής του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian. Μπορείτε επίσης να βρείτε αράχνες πελεκάνους στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Αυτή η κατανομή σε όλο το Νότιο Ημισφαίριο δείχνει ότι οι εξελικτικοί πρόγονοι των πελεκάνων αραχνών διασκορπίστηκαν με το τέλος της Ιουρασικής εποχής, περίπου 175 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι αράχνες πελεκάνοι είναι σχεδόν "ζωντανά απολιθώματα", εξηγεί ο Wood. Η πρώτη αράχνη αυτού του είδους ανακαλύφθηκε σε κεχριμπάρι 50 εκατομμυρίων ετών κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 1854. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ήταν εξαφανισμένο είδος, ωστόσο, οι βιολόγοι κατάφεραν να συναντήσουν ένα ζωντανό δείγμα στη Μαδαγασκάρη το 1881.

Σχεδόν 140 χρόνια μετά, έχουν ανακαλύψει ακόμα 17 καινούρια είδη τα οποία εντάχθηκαν στις τάξεις τους και δίνουν ζωή σε μια οικογένεια οπού την είχαν όλοι ξεγραμμένη.

29 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page