top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Τα μυγάκια στην μάχη κατά του καρκίνου.


Όσο μικρότερα είναι από εμάς τόσο καλύτερα μπορούν και αντιλαμβάνονται τις μυρωδιές, ο λόγος φυσικά για τα έντομα. Για παράδειγμα οι μέλισσες έχουν μυρωδιά 100 φορές πιο ευαίσθητη από την ανθρώπινη. Με 170 υποδοχείς οσμών στη διάθεσή τους, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την παρουσία των ελαφρών μεταβολικών αερίων που εκπέμπονται από τα καρκινικά κύτταρα κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους ώστε τα έντομα να αναμεταδίδουν καλύτερα αυτές τις πληροφορίες και επιθυμούν να ενσωματώσουν τα παράσιτα με αυτή τη μοναδική ικανότητα σε ένα κλινικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές στο University of Georgia για παράδειγμα, δημιούργησαν μια φορητή συσκευή που περιέχει παρασιτικές σφήκες εκπαιδευμένες να κινούνται προς ορισμένες οσμές. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν ένα λογισμικό υπολογιστή που αναλύει την ταινία των κινήσεών τους για να καθορίσει ποια σχέδια υποδεικνύουν ότι η οσμή έχει προσδιοριστεί θετικά

Αλλά ίσως η πιο ελπιδοφόρα μέθοδος χρήσης εντόμων για τη διάγνωση όγκων προέρχεται από πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Konstanz στη Γερμανία, το οποίο κατέδειξε ότι οι μύγες των φρούτων (τα γνωστά μυγάκια), μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά για να λάμψουν τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με αυτά τα πτητικά μόρια.

Δεν γίνεται πιο απλό από αυτό. Μια μύγα φρούτων έχει λιγότερους από τους μισούς υποδοχείς όσμησης μιας μέλισσας, ωστόσο η όσφρησή της φαίνεται ότι είναι αρκετά ευαίσθητη ώστε να διακρίνει καρκινικά κύτταρα από υγιή. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες υποδοχέα στις κεραίες της φρουτόμυγας ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πέντε διαφορετικούς τύπους καρκίνου του μαστού.

Το σχετικά απλό γονιδίωμα βάσης της μύγας των φρούτων μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί. Οι επιστήμονες ενεργοποιούν και απενεργοποιούν επιλεκτικά συγκεκριμένα γονίδια και εισάγουν επίσης μεταλλαγμένα ανθρώπινα γονίδια. Στο παρελθόν, οι βιοτεχνολόγοι δημιούργησαν μεταλλαγμένες μύγες με φθορίζοντα πεπτικά συστήματα για να μελετήσουν τους μηχανισμούς πίσω από τη δυσκοιλιότητα και την κατακράτηση νερού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να μελετήσουν την πρόοδο της νόσου του Alzheimer.

Τα δημοφιλή εργαστηριακά έντομα είναι φθηνά για την αναπαραγωγή και διαθέτουν μικρούς κύκλους ζωής που επιτρέπουν την αποτελεσματική έρευνα. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Giovanni Galizia του Πανεπιστημίου La Sapienza δήλωσε σε ένα δελτίο ότι οι μύγες φρούτων μπορεί να είναι ιδανικές για αυτό το σημαντικό ρόλο στην ιατρική έρευνα, δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών.

«Η υψηλή ευαισθησία των φυσικών οσφρητικών υποδοχέων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά τα αποτελέσματα των δοκιμών», λέει, «θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας φθηνής, γρήγορης και υψηλής αποτελεσματικότητας προκαταρκτικής εξέτασης που μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα πολύ πριν μπορέσουμε να τα ανακαλύψουμε με τις υπάρχουσες τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης. "

33 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page