top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Και τα δύο.


Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One , διαπίστωσε ότι ενώ μερικές μέλισσες δεν φάνηκαν να έχουν την τάση να πετούν από τη μία πλευρά ή την άλλη, κάποιες με σαφήνεια και συνέπεια είχαν προκατάληψη προς μα κατεύθυνση. "Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι κυρίως δεξιόχειρες, μερικές μέλισσες εμφανίζονται με ισχυρή αριστερή μεροληψία, άλλες με ισχυρή δεξιά και άλλες με αδύναμη ή μηδενική προκατάληψη", λέει ο καθηγητής Mandyam Srinivasan.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα πειράματα. Η βασική διάταξη αφορούσε ένα μακρύ σωλήνα, με ένα εύγευστο νέκταρ στο ένα άκρο. Για τις μέλισσες όμως δεν ήταν τόσο απλό, καθώς οι ερευνητές έβαλαν ένα εμπόδιο στη μέση για να αναγκάσουν τις μέλισσες να επιλέξουν ανάμεσα στο να πηγαίνουν αριστερά ή δεξιά και να διέρχονται από μια τρύπα.

Για την πρώτη εγκατάσταση, διέφερε το μέγεθος των τρυπών και οι μέλισσες επέλεξαν να διέρχονται από την μεγαλύτερη τρύπα, όπως είναι φυσικό. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έκαναν τις δύο τρύπες ίσες σε μέγεθος, οι μέλισσες έκαναν κάτι απρόσμενο.

Ενώ το ήμισυ περίπου των εντόμων έδειξε μηδενική προτίμηση για την τρύπα που πέρασε, αποδείχθηκε ότι για το 45% των μελισσών είχε μεγάλη σημασία η τρύπα από την οποία πέρασε και είχε σαφείς προτιμήσεις για την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά.

"Πιστεύουμε ότι αυτές οι μεμονωμένες προκαταλήψεις συμβάλλουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πτήσης ενός σμήνους μελισσών μέσα σε πυκνά περιβάλλοντα", συνεχίζει ο καθηγητής Srinivasan. "Τα ιπτάμενα έντομα αντιμετωπίζουν συνεχώς την πρόκληση της επιλογής αποτελεσματικών, ασφαλών και χωρίς σύγκρουση διαδρομών κατά την πλοήγηση μέσα από πυκνά φυλλώματα".

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η νέα γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστήμη της αεροναυπηγικής, βοηθώντας στη δημιουργία αεροσκαφών που λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις κατά την πτήση.

13 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page