top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Αυτές οι μέλισσες, τρυπούν βράχια.


Σε αντίθεση με άλλα είδη μελισσών, η "Anthophora pueblo" χτίζει το σπίτι της μέσα στους βράχους στην έρημο της Γιούτα, δημιουργώντας φωλιές που μπορούν να αντέξουν στον χρόνο και στα καιρικά φαινόμενα.

Το νέο είδος πήρε το όνομά του από τους Αμερικανούς κατοίκους του Pueblo, οι οποίοι κατά παρόμοιο τρόπο έχτιζαν τα σπίτια τους σε γκρεμούς.

Οι μέλισσες προτιμούν να ζουν σε ψαμμίτες (πετρώματα από άμμο), ωστόσο θα χτίσουν τις φωλιές τους και σε πετρώματα λάσπης ή πηλού. Χρησιμοποιούν τα άκρα τους για να σκαλίσουν τον ψαμμίτη, δημιουργώντας δίκτυα από σήραγγες όπου τοποθετούν τα αυγά και αποθηκεύουν τρόφιμα. Η απόξεση του βράχου είναι αρκετά κουραστική εργασία, έτσι συμπληρώνουν τις προσπάθειές τους εκκρίνοντας υγρό από το στόμα τους, κάτι που τις βοηθά να σπάσουν τον βράχο ευκολότερα.

Η επιμονή των μελισσών αποδίδει. Τα εύρωστα σπίτια τους παρέχουν πολύ καλύτερη προστασία κατά τη διάρκεια καταιγίδων και ο ψαμμίτης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο στην άμυνα από παράσιτα και μικρόβια.

Επιπλέον, μια φωλιά από την οποία προστατεύονται πλήρως, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις μέλισσες όταν επιλέγουν πότε θα βγουν από τα αυγά τους. Χωρίς τον κίνδυνο να πέσει η φωλιά ή να καταστραφεί, οι μέλισσες μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς, περιμένοντας τις καλύτερες συνθήκες για να βγουν έξω στον κόσμο.

Λόγω της μακροζωίας τους, οι φωλιές φιλοξενούν διαδοχικές γενεές μελισσών που κληρονομούν την περιουσία από τους γονείς και τους παππούδες τους. Η επόμενη γενιά προσθέτει έναν έξτρα χώρο στη δομή όταν απαιτείται.

Ωστόσο, οι κλιματικές αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα της ερήμου, οι μέλισσες μπορεί να μην είναι σε θέση να βρουν το νερό για τις ανάγκες τους και αυτό αποτελεί πρόβλημα επιβίωσης. Βρέθηκε από επιστήμονες, τουλάχιστον μια εγκαταλειμμένη φωλιά κοντά σε μια αποξηραμένη πηγή νερού, υποδεικνύοντας ότι οι μέλισσες δεν είναι πρόθυμες να βάλουν την προσπάθεια χωρίς νερό.

14 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page