top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Τερμίτες - Καμικάζι.


Ο γνωστός βιολόγος E.O Wilson έγραψε ότι ενώ οι άνθρωποι στέλνουν τους νέους άνδρες στον πόλεμο, στις κοινωνίες των εντόμων δεν συμβαίνει το ίδιο. Καθώς τα έντομα με μεγαλύτερη ηλικία παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην άμυνα των φωλιών. Νέα έρευνα στους τερμίτες αποκάλυψε την συσσώρευση τοξικών ουσιών στις πλάτες των γηραιών τερμιτών που τις εξαπολύουν όταν η φωλιά βρεθεί σε κίνδυνο.

Επιθεωρώντας ορισμένους τερμίτες, οι οποίοι τρέφονται και ζουν σε νεκρά ξύλα, ο Robert Hanus και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι ορισμένοι εργάτες είχαν σκούρα μπλε κηλίδα στη διασταύρωση του θώρακα και της κοιλιάς. Όταν αντιμετωπίζουν άλλου είδους τερμίτες, αυτοί οι λεγόμενοι "μπλε εργάτες" δαγκώνουν τους αντιπάλους τους δυνατά και σε εκείνο το σημείο σπάνε τα “σακίδια” τους για να εκθέσουν τις μπλε κηλίδες.

Οι μπλε κηλίδες, φαίνεται ότι είναι ένα ζευγάρι δομών που μοιάζουν με κρύσταλλο και είναι ενσωματωμένες σε θήκες που τις απομονώνουν από το υπόλοιπο σώμα. Οι κρύσταλλοι σχηματίζονται από μια πρωτεΐνη που περιέχει χαλκό και είναι γνωστή ότι χρησιμοποιείται από αρθρόποδα για τη μεταφορά οξυγόνου. Ο Hanus και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι ενώ άτομα που δεν έχουν κρύσταλλα γνωστά ως "λευκοί εργάτες" εκρήγνυνται ως απάντηση σε επίθεση, καταφέρνοντας όμως να σκοτώσουν πολύ λιγότερους αντιπάλους από τους μπλε εργάτες.

Για να προσδιοριστεί η τοξικότητα των κρυστάλλων, ο Hanus και οι συνάδελφοί του εξέτασαν τα αποτελέσματα της έκρηξης όταν αφαιρεθούν οι κρύσταλλοι από τους μπλε εργάτες και τοποθετηθούν στους λευκούς.

Ενώ η προσθήκη των κρυστάλλων έκανε τους λευκούς πιο θανατηφόρους, δεν έφτασαν ποτέ το δυναμικό θανάτωσης των μπλε εργατών. Κάτω από τα κρυστάλλινα σακουλάκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα σύνολο σιελογόνων αδένων, οι οποίοι εκκρίνουν μια ουσία που αναμιγνύεται με τους μπλε κρυστάλλους όταν εκρήγνυνται στην πλάτη τους, υποδεικνύοντας ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των κρυστάλλων και η έκκριση είναι σημαντική για την παραγωγή τοξικότητας.

Ενώ οι κοινωνίες των εντόμων διαθέτουν εξειδικευμένους στρατιώτες, είναι επίσης κοινό για τους ηλικιωμένους εργάτες να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην άμυνα, καθώς η χρησιμότητά τους στην αποικία πέφτει. Έτσι, καθώς οι εργάτες υπήρξαν λιγότερο ικανοί να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους για τη συλλογή τροφίμων και τη γλυπτική της φωλιάς, γίνονταν επίσης πιο προετοιμασμένοι για μια εχθρική επίθεση.

8 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page