top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Γνωρίστε τη "Scuba" - μύγα.


Σε αντίθεση με τα περισσότερα φτερωτά έντομα, η συγκεκριμένη μύγα έχει την πολύ σπάνια συνήθεια να τοποθετεί τα αυγά της και να ψάχνει για τροφή κάτω από την επιφάνεια της γεμάτης με άλατα λίμνης Mono του Εθνικού Πάρκου Yosemite.

Οι βιολόγοι από την Caltech πρόσφατα μελέτησαν εκ νέου αυτές τις μύγες και ανακάλυψαν τις μοναδικές προσαρμογές που τους επιτρέπουν να βουτήξουν στο πολύ αφιλόξενο περιβάλλον της λίμνης Mono. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ανακάλυψαν ότι η αλκαλική μύγα δημιουργεί ένα μίνι υποβρύχιο, δημιουργώντας μια προστατευτική φυσαλίδα αέρα γύρω από το σώμα της. Πάνω από το νερό, οι αλκαλικές μύγες είναι αρκετά τριχωτές.

Όπως μπορείτε να δείτε στην διπλανή φωτογραφία, όταν βυθίζεται στο νερό, καλύπτεται με μια λεία εφαπτόμενη, φούσκα αέρος.

Έτσι, καλύπτουν τον εαυτό τους με ένα εξειδικευμένο κερί που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην απώθηση του πλούσιου σε ανθρακικά άλατα νερού. Είναι 36% πιο τριχωτές από άλλα είδη μύγας, καθιστώντας ευκολότερο τον αέρα να πιαστεί σε μια φούσκα γύρω τους. Εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, έχουν μεγάλα πόδια σαν γάντζους που τους επιτρέπουν να πιαστούν σε υποβρύχια βράχια.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λίμνη Mono δεν είναι μια συνηθισμένη λίμνη. Έχει τρεις φορές περισσότερο αλάτι από έναν ωκεανό, γεμάτο με ανθρακικό νάτριο και βόρακα καθώς επίσης έχει εξαιρετικά υψηλό pH. Ως εκ τούτου, κανένα ψάρι δεν μπορεί να επιβιώσει εκεί.

Η μύγα-δύτης διαθέτει πολύ καλά εξοπλισμένο κερί για να ανταπεξέλθει στο ολισθηρό, υπέρ - αλκαλικό νερό. Αν και μερικά έντομα χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο "καταδύσεων", καμία άλλη μύγα δεν θα μπορούσε να βουτήξει στη λίμνη Mono και να ζήσει για να πει αυτή τη σπουδαία ιστορία.

"Είναι αδιανόητο για μια μύγα σκοπίμως να κινείται υποβρύχια", επεσήμανε ο συγγραφέας της μελέτης Μάικλ Ντίκινσον, παρόλο που εξήγησε ότι οι μύγες δεν έχουν εξελίξει έναν νέο τρόπο για να παραμένουν στεγνές, αλλά απλώς δημιούργησαν ένα αόρατο επίπεδο από τα υπόλοιπα έντομα, αποφεύγοντας τους θηρευτές.

Κάτω από το νερό δεν υπάρχει τίποτα για να σας φάει και έχετε όλα τα φαγητά του κόσμου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βουτήξετε ίσως στα πιο δύσκολα - επικίνδυνα νερά για να μείνετε ζωντανοί στον πλανήτη.

16 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page