top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Κοράκια στην υπηρεσία δημόσιας καθαριότητας.


Σε ολόκληρο τον κόσμο, πετιούνται πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα κάθε χρόνο, καθιστώντας τα τον πιο συχνό τύπο σκουπιδιών στη Γη.

Δεν είναι μόνο η εικόνα της βρωμιάς που υπάρχει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, έχει αποδειχθεί επίσης ότι επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον, την θαλάσσια ζωή και την δημόσια υγεία.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, μια ολλανδική start-up καλεί σε βοήθεια τους ειδικούς στις σκοτεινές αποστολές, τα κοράκια.

Το Crowded Cities επικεντρώνεται σε ένα έργο εκπαίδευσης των κορακιών έτσι ώστε να συλλέγουν τα τσιγάρα από τους δρόμους των πόλεων και να τα πετάνε σε έναν εξειδικευμένο κάδο (Crowbar), για το οποίο ανταμείβονται με φαγητό.

Η αρχική ιδέα είχε να κάνει με την χρήση περιστεριών όμως γρήγορα απορρίφθηκε λόγω του ότι τελικά δεν είναι και τόσο έξυπνα.

Τα κοράκια ήταν μονόδρομος στην επιλογή καθότι πανέξυπνα πλάσματα. Στην πραγματικότητα, μερικές από τις ικανότητές τους ανταγωνίζονται εκείνη των επτάχρονων παιδιών. Οι αιχμηρές γνωστικές ικανότητές τους, τα καθιστούν απίστευτα ταλαντούχους λύτες προβλημάτων καθώς και εύκολα στο να εκπαιδευτούν - ιδανικά για αυτό το είδος αποστολής.

Αυτή η μοναδική ιδέα περιλαμβάνει την κατάρτιση των κορακιών για να αναγνωρίσουν τα τσιγάρα και να τα ρίξουν στον κάδο επιβράβευσης. Μια κάμερα και ένα σύστημα υπολογιστή θα χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν ότι αυτό που φέρουν είναι στην πραγματικότητα ένα φίλτρο τσιγάρου και όχι οτιδήποτε άλλο που να μοιάζει. Αφού επιβεβαιωθεί, το Crowbar θα ρίξει ένα κομμάτι φαγητού στο τραπέζι μπροστά από το κοράκι.

Ο Ruben van der Vleuten και ο Bob Spikman, οι δύο εγκέφαλοι πίσω από το έργο, έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει το Crowbar αλλά δεν το έχουν δοκιμάσει ακόμα στην πράξη. Επίσης, πρόκειται να διερευνήσουν κατά πόσον αυτή η βραχυπρόθεσμη επαφή με τα αποτσίγαρα θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία των κορακιών.

Η έμπνευσή τους ήρθε από τον Joshua Klein, έναν Αμερικανό hacker που έγινε επιχειρηματίας και σχεδίασε το “The Crow Box”. Αυτό το κομψό μηχάνημα έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει αυτόνομα τα κοράκια για την κατάθεση λαμπερών νομισμάτων σε κουτί σε αντάλλαγμα με φιστίκια. Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός είναι ανοιχτή πηγή έμπνευσης, οι Ολλανδοί σχεδιαστές την αναπροσάρμοσαν στο πρόβλημα των αστικών απορριμμάτων.

Σίγουρα πρόκειται για μια τρελή ιδέα, αλλά πάντα οι καλύτερες ιδέες δεν εμπεριέχουν και μια δόση παραφροσύνης;

11 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page