top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Πιο παράσιτο έχει ανήσυχο ύπνο;


Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι αρουραίοι μπορεί να έχουν τρομακτικά όνειρα όταν κοιμούνται.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα πείραμα που έδειξε ότι όταν οι αρουραίοι περνούν από τρομακτικές φάσεις στην ζωή τους, η αντίδραση πανικού που αισθάνονται ενεργοποιείται ξανά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μια εμπειρία ίσως παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζουν ορισμένοι από εμάς όταν αποφασίζουμε να δούμε ένα θρίλερ πριν πέσουμε για ύπνο.

Για να πραγματοποιήσουν την έρευνα οι επιστήμονες, έβαλαν τους αρουραίους σε ένα λαβύρινθο. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο, η ομάδα τοποθέτησε έναν περισπασμό ενάντια στους αρουραίους ώστε να τρομάξουν. Οι αρουραίοι, όπως ήταν φυσικό έμαθαν να φοβούνται αυτό το σημείο.

«Μειώνουν την ταχύτητα τους πριν από το σημείο εκφοβισμού και στη συνέχεια τρέχουν πολύ γρήγορα μακρυά από αυτό», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Gabrielle Girardeau στο New Scientist.

Στη συνέχεια η ομάδα κατέγραψε την δραστηριότητα του "ιππόκαμπου και των αμυγδαλών" (σημεία του εγκεφάλου) των αρουραίων κατά τη διάρκεια του πειράματος και όταν κοιμήθηκαν. Οι "αμυγδαλές" είναι δύο αμυγδαλωτές δομές στον εγκέφαλο που συνδέονται με το φόβο, καθώς και τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη. Όταν οι αρουραίοι αποκοιμήθηκαν, το ίδιο μοτίβο δραστηριότητας των "αμυγδαλών" τους ενεργοποιήθηκε, καθώς η φοβερή ανάμνηση του λαβύρινθου έπαιξε ξανά.

Ο James Bisby του πανεπιστημιακού κολλεγίου του Λονδίνου θεώρησε ότι δεν είναι απαραίτητα ένας εφιάλτης που έχουν οι αρουραίοι, αλλά κάτι παρόμοιο με μια "διαδικασία ενίσχυσης της μνήμης" που επιτρέπει στους αρουραίους να ανακτήσουν μια μνήμη που έχει σταθεροποιηθεί στον εγκέφαλό τους αργότερα.

Τελικά αποδεικνύεται πως μία ταινία θρίλερ δεν αποτελεί καλή επιλογή για την βραδινή διασκέδαση της οικογένειας αρουραίων.

12 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page