top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Multitasking περιστέρια.


Περιστέρια - Pest Blog

Τελικά αποδεικνύεται πως δεν είμαστε οι μόνοι που μπορούν να φέρουν εις πέρας παραπάνω από μία εργασίες αποτελεσματικά και γρήγορα. Τα περιστέρια είναι εξίσου καλά σε αυτό.

Γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, καθώς η νέα έρευνα στην Current Biology αναφέρει ότι μπορούν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα που τους δόθηκαν 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου γρηγορότερα από τους ανθρώπους.

Δεκαοχτούρα - Pest Proof

Οι συγγραφείς της μελέτης Δρ. Sara Letzner και ο καθηγητής Onur Güntürkün από το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ διενήργησαν τη μελέτη δίνοντας ακριβώς την ίδια εξέταση συμπεριφοράς σε 12 πουλιά και 15 ανθρώπους.

Στις δύο ομάδες δόθηκε η αποστολή να ολοκληρώσουν δύο διαφορετικά καθήκοντα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της μελέτης οι εθελοντές έπρεπε να σταματήσουν μια εργασία και να αλλάξουν σε μια άλλη το συντομότερο δυνατό. Η δεύτερη ωστόσο, είχε διαφορά 300 χιλιοστών του δευτερολέπτου μεταξύ της πρώτης εργασίας.

Οι άνθρωποι και τα περιστέρια εκτέλεσαν εξίσου καλά την πρώτη άσκηση που τους ανατέθηκε. Κατά τη δεύτερη περίπτωση όμως, τα περιστέρια ήταν 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από τους “ανταγωνιστές” τους.

Οι επιστήμονες είχαν μια θεωρία για αυτό το αποτέλεσμα: Οι μικροί εγκέφαλοι των περιστεριών είναι γεμάτοι με νευρικά κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα σήματα πιθανόν να ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα μεταξύ των νευρώνων.

Περιστέρια - Pest Proof

"Οι ερευνητές στον τομέα της γνωστικής νευρολογίας έχουν αναρωτηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πώς ήταν δυνατόν κάποια πουλιά, όπως κοράκια ή παπαγάλοι, να είναι τόσο έξυπνα ώστε να ανταγωνίζονται τους χιμπατζήδες όσον αφορά τις γνωστικές ικανότητες, παρά τους μικρούς τους εγκεφάλους και την έλλειψη φλοιού ", λέει η Letzner σε μια δήλωση.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης παρέχουν μια μερική απάντηση σε αυτό το μυστήριο: ακριβώς λόγω του μικρού τους εγκεφάλου που είναι πυκνά συσκευασμένο με νευρικά κύτταρα, τα πουλιά είναι σε θέση να μειώσουν το χρόνο επεξεργασίας σε εργασίες που απαιτούν ταχεία αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ομάδων νευρώνων.

H Letzner πρόσθεσε: "Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο εγκεφαλικός φλοιός των θηλαστικών είναι η ανατομική αιτία της γνωστικής ικανότητας και αποτελείται από έξι στρώματα". Ωστόσο, όταν μιλάμε για πουλιά, αυτός ο τύπος δομής δεν υπάρχει καθόλου.

Pigeons - Pest Proof

Τα περιστέρια όμως έχουν έξι φορές περισσότερα νευρικά κύτταρα ανά κυβικό χιλιοστό του εγκεφάλου από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση μεταξύ δύο νευρώνων στον εγκέφαλο των περιστεριών είναι κατά 50% μικρότερη απ'ότι στους ανθρώπους.

Έτσι, φαίνεται πως τα περιστέρια έχουν ένα πολύ καλό «λειτουργικό σύστημα» που τους δίνει την δυνατότητα να εκτελούν γρήγορα και αποτελεσματικά πολλές εργασίες.

16 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page