top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Μυρμήγκια... Οι "τεμπέληδες" των εντόμων.


Εμείς οι άνθρωποι ως είδος είμαστε αρκετά καλοί στο να χαλαρώνουμε και πολλές φορές να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, απολαμβάνοντας το.

Αποδεικνύεται όμως τελικά, ότι δεν είμαστε οι μόνοι πάνω στον πλανήτη. Τα μυρμήγκια-εργάτες απολαμβάνουν επίσης ένα διάστημα διακοπών.

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε ότι περίπου το 40% των μυρμηγκιών-εργατών ουσιαστικά δεν κάνει απολύτως τίποτα για μια περίοδο της ζωής του. Στην πραγματικότητα αναμένουν την εργασία τους μέχρι να τους ζητηθεί.

"Κυριολεκτικά κάθονται απλά εκεί και περιμένουν", δήλωσε ο Daniel Charbonneau από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο συγγραφέας της μελέτης. Κάθε φορά που κάνουν κάτι άλλο από το να μην κάνουν τίποτα, ασχολούνται με τα "οικιακά".

Τα ανενεργά μυρμήγκια λειτουργούν ως εφεδρικό εργατικό δυναμικό, περιμένοντας μια δουλειά. Οι ερευνητές ζωγράφισαν μικροσκοπικές κουκκίδες σε διαφορετικά μυρμήγκια για να τα παρακολουθήσουν. Διαπίστωσαν ότι, μια αποικία χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα, περιλαμβάνει τα αδρανή τεμπέλικα μυρμήγκια. Η δεύτερη ομάδα τους περιπατητές που περιφέρονται γύρω από τη φωλιά. Η τρίτη τους κυνηγούς που βρίσκουν φαγητό και δημιουργούν φωλιές και τέλος στην τέταρτη συναντάμε τους "νοσηλευτές" που στηρίζουν τα νεότερα μυρμήγκια.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι τα ανενεργά μυρμήγκια αντικατέστησαν τα ενεργά μυρμήγκια όταν αυτά αφαιρέθηκαν από την αποικία. Ωστόσο, όταν αφαιρέθηκαν τα ανενεργά μυρμήγκια, δεν συνέβη το αντίστροφο. Τα μυρμήγκια επιθυμούν να έχουν αδρανές εργατικό δυναμικό έτοιμο να εργαστεί όταν χρειάζεται.

"Δεδομένου ότι οι νέοι εργαζόμενοι ξεκινούν ως τα πιο ευάλωτα μέλη της αποικίας, είναι λογικό να χαλαρώνουν και να είναι ανενεργοί", δήλωσε ο Charbonneau. Όταν η αποικία χάνει εργαζόμενους, έχει νόημα να τους αντικαταστήσει με αυτά τα μυρμήγκια που δεν είναι ήδη απασχολημένα επιδιώκοντας άλλα καθήκοντα.

Έτσι, την επόμενη φορά που ίσως αισθανθείς ένοχος που χαλαρώνεις στον καναπέ σου, απλά σκέψου ότι υπάρχει ένα μυρμήγκι κάπου εκεί έξω που κάνει ακριβώς το ίδιο με εσένα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσει και να ξαναμπεί στην "μάχη" της ζωής.

52 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page