top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Οικιακά ποντίκια - Αρουραίοι : Χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση τους.


Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ομοιότητες και διαφορές των οικιακών ποντικιών και των αρουραίων, τόσο του καφέ ή αλλιώς Νορβηγικού αρουραίου, όσο και του μαύρου αρουραίου. Διαφορές ως προς τη μορφολογία τους, τις διατροφικές συνήθειες τους, την συχνότητα αναπαραγωγής τους, που μπορούμε να τους συναντήσουμε, πως μπαίνουν στο σπίτι μας καθώς και τρόπους για να τους φράξουμε την είσοδο έτσι ώστε να αποφύγουμε την επανεμφάνιση τους.


Είναι ποντίκι ή αρουραίος αυτό που συνάντησα;

Τα ποντίκια είναι μικρόσωμα ζώα, το μέγεθος τους είναι συνήθως 5-9 cm, ενώ η ουρά τους είναι περίπου άλλη τόση. Οι ακαθαρσίες τους είναι πολλές σε ποσότητα, μικρές 3-6mm και σχήματος ράβδου. Οι αρουραίοι από την άλλη μεριά είναι αρκετά πιο μεγάλοι από τα ποντίκια, το μέγεθος τους είναι συνήθως 17-25 cm, η ουρά τους είναι 15-20 cm. Οι ακαθαρσίες τους είναι σχήματος κάψουλας και σαφώς μεγαλύτερες 1-2 cm. Αν προλάβουμε και δούμε το τρωκτικό, θα μπορέσουμε εύκολα να διακρίνουμε αν πρόκειται για ποντίκι ή αρουραίο. Αν πάλι δεν δούμε το τρωκτικό, είναι σίγουρο πως θα βρούμε τα περιττώματα του στα σημεία που κινήθηκε και εύκολα από το μέγεθός τους, θα καταλάβουμε τι είναι.

Σε περίπτωση δυσκολίας ή αμφιβολίας αν πρόκειται για ποντίκι ή αρουραίο, επικοινωνήστε μαζί μας και ένας γεωπόνος της Pest Proof θα σας λύσει κάθε απορία. (Δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών μέσω viber στο +306955580948, μέσω email στο info@pestproof.gr και μέσω social media στο facebook ή στο instagram, δωρεάν αναγνώριση του προβλήματος και

άμεση απάντηση).

Τι τρώνε τα οικιακά ποντίκια και τι οι αρουραίοι;

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι θεωρούνται παμφάγα ζώα, ωστόσο έχουν κάποιες προτιμήσεις. Αρέσκονται να καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, ζωοτροφές και τροφές κατοικίδιων, φρούτα, λαχανικά, αποθηκευμένα σιτηρά, σπόρους φυτών, δημητριακά ακόμη και κρέας.


Συχνά οι άνθρωποι ρωτούν:

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι τρώνε φυτά; - Η απάντηση είναι πως ναι.

Τα τρωκτικά τρέφονται με τη χλωρίδα του περιβάλλοντός τους, από γρασίδι και ζιζάνια μέχρι μικρά κλαδιά και κομμάτια φλοιού.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι αντέχουν χωρίς νερό; - Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Αν η τροφή που καταναλώνουν έχει υγρασία άνω του 15% καλύπτουν ένα μέρος της ανάγκης τους για νερό οπότε αντέχουν περισσότερο. Ωστόσο, επειδή η πλειονότητα τρέφεται με ξηρά τροφή, η ανάγκη για νερό είναι μεγάλη.

Πηγές τροφής και νερού για τα ποντίκια και τους αρουραίους υπάρχουν σε όλα τα σπίτια. Έτσι πρέπει να φροντίζουμε να μην αφήνουμε σκουπίδια και τρόφιμα εκτεθειμένα στα τρωκτικά.

Αν δω ένα ποντίκι ή αρουραίο υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν και άλλα; -

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι ζούνε σε μεγάλους πληθυσμούς. Ένα ποντίκι αναπαράγεται 4-8 φορές τον χρόνο, ενώ γεννά από 7 ως 10 μικρά. Τα μικρά των οικιακών ποντικών μπορούν μετά από δύο μήνες να αναπαραχθούν και εκείνα εκ νέου. Οι αρουραίοι όλων των ειδών έχουν 3-6 γέννες το χρόνο και δίνουν 7-10 μικρά. Τα μικρά των αρουραίων μετά από 3-4 μήνες μπορούν να αναπαραχθούν εκ νέου. Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν, βλέποντας ένα οικιακό ποντίκι ή έναν αρουραίο πως κάπου εκεί γύρω υπάρχουν και άλλα τρωκτικά.

Αν εντοπίσουμε ένα οικιακό ποντίκι ή αρουραίο, ακόμα και να πετύχουμε την εξόντωση του, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την πιθανότητα επανεμφάνισης στο μέλλον.

Που συχνάζουν οι οικιακοί ποντικοί και αρουραίοι; - Τους οικιακούς ποντικούς και αρουραίους μπορούμε να τους συναντήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο δραστηριοποιείται ο άνθρωπος. Η παρουσία τους μπορεί να γίνει σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, σπίτια, υπόγεια πολυκατοικιών, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε κάδους σκουπιδιών, εμπορικά μαγαζιά ή καφετέριες, σε εργοστάσια και βιομηχανίες τροφίμων και γενικότερα όπου υπάρχουν πηγές τροφής καθώς και ασφαλές περιβάλλον για να φωλιάσουν. Οι αρουραίοι επίσης συχνάζουν και στους υπονόμους και τα δίκτυα αποχέτευσης, καθώς κολυμπούν εύκολα στο νερό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αυτά τα τρωκτικά συμβιώνουν με τον άνθρωπο και είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν μπροστά μας κάποια στιγμή της ζωής μας. Είναι λοιπόν αναγκαίο να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την καταπολέμηση τους με ολοκληρωμένα συστήματα μυοκτονίας.

Οι ποντικοί και αρουραίοι τρυπώνουν σε σπίτια, εστιατόρια και γενικότερα όπου δραστηριοποιείται ο άνθρωπος προς αναζήτηση τροφής, νερού και στέγης.

Πως μπαίνουν τα ποντίκια και οι αρουραίοι στο σπίτι μας; - Τα ποντίκια μπορούν εύκολα να τρυπώσουν στο σπίτι μας αρκεί να υπάρχει κάποιο άνοιγμα μεγαλύτερο των 6 χιλιοστών, οι οικιακοί ποντικοί μπορούν να χωρέσουν σε μια οπή ολόκληροι, αρκεί να χωρέσει το κεφάλι τους. Ανοίγματα που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια προβλήματα είναι κατά κύριο λόγο στην τοιχοποιία, για παράδειγμα εκεί που περνούν καλώδια.

Ένα συχνό ερώτημα είναι:

Μπορούν τα ποντίκια και οι αρουραίοι να σκαρφαλώσουν; - Η απάντηση δυστυχώς θα μας δυσαρεστήσει, καθώς τόσο τα ποντίκια όσο και οι αρουραίοι είναι τρομεροί αναρριχητές. Τα ποντίκια τα πάνε λίγο καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, καθώς μπορούν να αναρριχηθούν ακόμα και σε κάθετους τοίχους. Οι αρουραίοι, καθώς είναι αρκετά πιο μεγάλοι δυσκολεύονται σε κάθετες επιφάνειες, ωστόσο σκαρφαλώνουν εύκολα αν κάποιο γειτονικό δέντρο έρχεται σε επαφή με το μπαλκόνι μας, ακόμη μπορούν να φτάσουν και να φωλιάσουν στην σκεπή μας μέσω υδρορροών. Οι αρουραίοι όπως είπαμε και παραπάνω συχνάζουν στους υπονόμους, κάτι που καθιστά πολύ επικίνδυνο να μπούνε στο σπίτι μας από την αποχέτευση, ακόμα και από την λεκάνη της τουαλέτας μας.

Πως μπορούμε να εμποδίσουμε την είσοδο των ποντικών και αρουραίων στο σπίτι μας; - Τόσο τα ποντίκια όσο και οι αρουραίοι αποτελούν υψηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, λεπτοσπείρωση, σαλμονέλλωση, τυφοειδής πυρετός, εγκεφαλίτιδα και πανώλη είναι μερικές από τις ασθένειες που προκαλούν.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσουμε μακριά τόσο τα οικιακά ποντίκια όσο και τους αρουραίους είναι :

1. Σφραγίζουμε οποιοδήποτε άνοιγμα υπάρχει στην τοιχοποιία.

2. Τοποθετούμε μεταλλικές βούρτσες κάτω από πόρτες που οδηγούν στο εσωτερικό.

3. Τοποθετούμε πλέγματα σε αεραγωγούς και υδρορροές.

4. Κλαδεύουμε κλαδιά που έρχονται σε επαφή με το σπίτι μας.

5. Δεν αφήνουμε σκουπίδια σε μπαλκόνια - αυλές για πολλές μέρες.

6. Αν πρόκειται να αποθηκεύσουμε τρόφιμα σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να γίνεται σε ερμάρια που κλείνουν ερμητικά.

7. Καθαρίζουμε τα υπολείμματα ζωοτροφών αν υπάρχει κατοικίδιο.

8. Κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης στην τουαλέτα.

9. Αν υπάρχουν δέντρα με καρπούς, συλλέγουμε τους καρπούς και δεν αφήνουμε φρούτα να ωριμάζουν στο έδαφος.

10. Αποθηκεύουμε τα ξύλα προς καύση σε κλειστό μέρος.

11. Πραγματοποιούμε ζιζανιοκτονία ή ξεβοτάνιασμα γύρω από το σπίτι μας.

Πέραν των σημαντικών προβλημάτων στην ανθρώπινη υγεία τα ποντίκια και οι αρουραίοι μπορούν να επιφέρουν και μολύνσεις από άλλα παράσιτα, κοριοί, τσιμπούρια, ακάρεα και ψύλλοι μπορούν να βρεθούν πάνω σε ένα τρωκτικό και να μολύνουν επιπλέον το χώρο μας.


Πολλές φορές, ακόμα και να λάβουμε αυτά τα μέτρα, τα τρωκτικά μπορεί να προσεγγίσουν το σπίτι μας ή το χώρο μας. Τότε, θα πρέπει να δράσουμε με επαγγελματικές λύσεις καταπολέμησης των ποντικών και αρουραίων (διαδικασία μυοκτονίας).


Στην Pest Proof ένας γεωπόνος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει τη βέλτιστη λύση. Ως νόμιμη εταιρεία καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων, χρησιμοποιούμε παγίδες, φάρμακα και οποιοδήποτε σύγχρονο μέσο για την εξόντωση των ποντικών και αρουραίων πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Το σύστημα μυοκτονίας είναι ένα ενεργό σύστημα. Πάντα πρέπει να υπάρχει φρέσκο δόλωμα για την αποτελεσματικότερη απώθηση των τρωκτικών από τον χώρο μας.

28 Προβολές

Comentarios


Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page