top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα των κουνουπιών; - Ιός Zika


Ο ιός Zika είναι υπεύθυνος για σοβαρές εγκεφαλικές ανωμαλίες σε χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο και όμως δεν ήταν πάντα τόσο επικίνδυνος. Όταν ανακαλύφθηκε το 1947, ήταν ως επί το πλείστον ένας αβλαβής ιός.

Οι Κινέζοι ερευνητές έχουν πλέον εντοπίσει αυτή την αλλαγή στη μόνη μετάλλαξη ενός γονιδίου, η οποία πιθανότατα συνέβη το 2013. Όπως αναφέρουν στην επιστήμη, η γενετική αλλαγή βρίσκεται σε μια θέση (S139N) του RNA του ιού, καθιστώντας την πολύ αποτελεσματικότερη στη θανάτωση των αναπτυσσόμενων εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους ιστούς του Zika που συλλέχθηκαν στην Καμπότζη το 2010 με το πιο μολυσματικό δείγμα του 2015. Το πιο πρόσφατο εξέθεσε επτά αλλαγές στον γενετικό κώδικα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μεταβολή των επιφανειακών πρωτεϊνών του ιού από ένα μόνο αμινοξέο.

Οι ερευνητές δημιούργησαν πολλαπλές κλωνοποιημένες εκδοχές του ιού Zika του 2010. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το στέλεχος που προέκυψε για να μολύνουν έμβρυα ποντικιών, με την μετάλλαξη S139N, υπεύθυνη για την μεγαλύτερη ποσότητα καταστροφής εγκεφαλικών κυττάρων.

"Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να αποδοθεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου σε μία αλλαγή αμινοξέων σε μία από τις επιφανειακές πρωτεΐνες του ιού είναι αξιοσημείωτη", δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Ball από το Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Ο καθηγητής Ball μελετά τις γενετικές αλλαγές στον ιό Ebola. "Αυτά τα δεδομένα, καθώς και στοιχεία από άλλους ιούς, όπως η Ebola, μας δείχνουν ότι οι μικρότερες γενετικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του ιού".

Η επιδημία Zika ήταν μια διεθνής έκτακτη ανάγκη για εννέα μήνες το 2016, ωστόσο, η απειλή παραμένει για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί μόνο στη Βραζιλία.

Η ταχεία αλλαγή του ιού είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρχε εμβόλιο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναζητήσουμε εμβόλιο όταν ο ιός δεν ήταν θανατηφόρος. Τώρα, δύο εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη για τον Zika. Μέχρι στιγμής, έχουν δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, αλλά φαίνεται να παρέχουν πλήρη προστασία στα τρωκτικά.


Μάθετε πως να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά κουνούπια κάνοντας κλικ παρακάτω.



13 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page