top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

C.S.I με κουνούπια πρωταγωνιστές.


Σε ένα υποθετικό σενάριο: είστε ένας ντετέκτιβ που ανιχνεύει μια δολοφονία, η σκηνή είναι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με ένα νεκρό σώμα και κανένα άλλο στοιχείο. Δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα, δεν υπάρχουν εμφανή ίχνη του ενόχου, κανένας μάρτυρας, κανένα όπλο. Το βρήκα, φωνάζετε : το κουνούπι που σας ενοχλεί κοντά στο αυτί σας θα μπορούσε να φέρει δείγμα DNA του δολοφόνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Nagoya στην Ιαπωνία κατέδειξαν πως το ανθρώπινο αίμα που εξάγεται από το στομάχι των κουνουπιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ανάλυση DNA έως και 48 ώρες μετά. Θεωρητικά, ένα κουνούπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εγκληματολογικούς επιστήμονες για την προβολή ενός ατόμου σε μια σκηνή εγκλήματος ανάλογα τις περιστάσεις.

Σε ένα πείραμα, πολλοί εθελοντές αφέθηκαν σε τσιμπήματα κουνουπιών. Έπειτα, οι επιστήμονες ανέλυσαν το ανθρώπινο DNA από τα κουνούπια και χρησιμοποιώντας την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης ή PCR πολλαπλασίασαν το μοναδικό DNA προκειμένου να ενισχυθεί το μέγεθος του δείγματος. Με την εξέταση αυτού του DNA, κατάφεραν να αναγνωρίσουν επιτυχώς τους μεμονωμένους εθελοντές. Η έρευνά τους εξέτασε το DNA στο αίμα που αφορούσε δύο διαφορετικά είδη κουνουπιών μετά από κάποιες ώρες από την στιγμή του τσιμπήματος.

Η μελέτη κατέδειξε σε δύο είδη κουνουπιών, (στο Culex pipiens pallens και το Aedes albopictus) πως ο χρόνος είναι ουσιαστικός.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τους εθελοντές έως και 48 ώρες από τα τσιμπήματα. Ωστόσο, την τρίτη ημέρα το κουνούπι είχε αποβάλει πλήρως το αίμα.

"Η πρώτη μας μελέτη είναι η συστηματική εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών δημιουργίας προφίλ DNA στην εγκληματολογική ανάλυση του αίματος από τα τσιμπήματα", ανέφερε σε δήλωσή του ο ηγέτης της έρευνας Toshimichi Yamamoto. "Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει τους εγκληματολόγους να συλλέξουν αξιόπιστα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατευθύνουν τις έρευνες και να υποστηρίξουν τις καταδίκες. Παρόλο που πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα για να βελτιώσουμε τις μεθόδους μας και να λάβουμε περισσότερα δεδομένα, με πιο ακριβείς μεθόδους ποσοτικοποίησης, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τον χρόνο μετά την σίτιση των κουνουπιών με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια ».

6 Προβολές
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page