top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Η Επικινδυνότητα του χανταϊού και η εξάπλωσή του στα τρωκτικά του αστικού ιστού.

  • Εικόνα συγγραφέα: Pest Proof
    Pest Proof
  • 15 Μαρ
  • διαβάστηκε 2 λεπτά


Τρεις αρουραίοι περπατούν σε αποθήκη με σακιά και σιτάρι στο πάτωμα. Κείμενο "PestBlog" σε μπλε-πράσινο γράμματα πάνω στην εικόνα.

Τι είναι ο Χανταϊός και γιατί είναι επικίνδυνος;

Ο χανταϊός (Hantavirus) είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως από τρωκτικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμα και θανατηφόρες, ασθένειες στον άνθρωπο.

Ανάλογα με το στέλεχος του ιού, μπορεί να οδηγήσει σε δύο βασικά νοσήματα:



Ηλικιωμένη γυναίκα ξαπλωμένη σε νοσοκομειακό κρεβάτι, φαίνεται στοχαστική. Στο βάθος, γιατρός κοιτάζει οθόνη υπολογιστή. Ατμόσφαιρα ήρεμη.

1.Το Πνευμονικό σύνδρομο από Χανταϊό (HPS) – Εμφανίζεται κυρίως στην Αμερική και προκαλεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια.

2.Ο Πυρετός με νεφρικό σύνδρομο (HFRS) – Πιο διαδεδομένος στην Ευρώπη και την Ασία, μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.


Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα εκκρίματα των τρωκτικών, δηλαδή τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο τους, καθώς και μέσω της εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων σκόνης που περιέχουν τον ιό.

Τα τρωκτικά ως φυσικοί φορείς του ιού

Τα τρωκτικά είναι οι κύριοι φορείς του χανταϊού και ειδικά ορισμένα είδη ποντικιών και αρουραίων που συχνάζουν σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Αυτά τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό χωρίς να νοσούν, συνεχίζοντας να τον διασπείρουν στο περιβάλλον μέσω των εκκρίσεών τους.


Ροζ μεγεθυμένα βακτήρια σε μεταλλικό τραπέζι κουζίνας με αχνό φωτισμό. Άτομο στο φόντο. Ζεστή ατμόσφαιρα, κόκκινοι και μπλε τόνοι.

Συχνά συναντώνται κοντά σε:

• Κατοικίες

• Υπόγεια και αποθήκες

• Χώρους εστίασης

• Γραφεία και επιχειρήσεις

• Αγροτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες τροφίμων

Η παρουσία τους εντείνεται όταν υπάρχουν εύκολες πηγές τροφής, καταφύγια και ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Κίνδυνοι στον περιαστικό ιστό και σε επαγγελματικούς χώρους.

Ο χανταϊός αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι χώροι με περιορισμένο καθαρισμό και κακή απολύμανση είναι ιδανικά σημεία εξάπλωσης του ιού.



Σκοτεινή αποθήκη με κούτες και έναν αρουραίο που περπατά στο δάπεδο, φωτισμένος από παράθυρο. Σκηνικό ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες.

Οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι σε:

• Εγκαταλελειμμένα ή κακώς συντηρημένα κτίρια: Αυτοί οι χώροι αποτελούν καταφύγιο για τρωκτικά.

• Αποθήκες και εστιατόρια: Οι τροφές προσελκύουν αρουραίους και ποντίκια, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

• Κατοικίες με ανεπαρκή καθαριότητα ή αερισμό: Η συσσώρευση σκόνης με αποξηραμένα εκκρίματα τρωκτικών είναι ένας από τους κύριους τρόπους μετάδοσης.

 

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν κυρίως όταν:

• Καθαρίζουν μολυσμένους χώρους χωρίς προστασία.

• Εισπνέουν σκόνη από περιττώματα τρωκτικών.

• Αγγίζουν αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και μετά αγγίζουν το στόμα ή τα μάτια τους.

 

Πρόληψη και προστασία από τον χανταϊό

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στον χανταϊό είναι η πρόληψη.

Τα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν:

1. Έλεγχος της παρουσίας τρωκτικών

• Σφράγιση όλων των πιθανών σημείων εισόδου στα κτίρια.

• Τοποθέτηση παγίδων και χρήση επαγγελματικών μεθόδων απεντόμωσης και μυοκτονίας.

• Απομάκρυνση απορριμμάτων και τροφίμων που μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά.



Γυναίκα με μάσκα και γάντια ετοιμάζεται να καθαρίσει σε υπόγειο με ποντίκια. Φορά μπλε στολή, δίπλα υπάρχουν κουτιά.

2. Καθαριότητα και υγιεινή

• Απολύμανση επιφανειών με χλωρίνη ή ειδικά απολυμαντικά.

• Μην σκουπίζετε ή φυσάτε μολυσμένα περιττώματα, καθώς μπορεί να διασκορπιστεί ο ιός στον αέρα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε βρεγμένα πανιά για να καθαρίσετε.

• Φοράτε πάντοτε γάντια και μάσκες κατά τον καθαρισμό πιθανών μολυσμένων περιοχών.

3. Κατάλληλη αποθήκευση τροφίμων και απορριμμάτων

• Κρατήστε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία.

• Μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια και βεβαιωθείτε ότι οι κάδοι απορριμμάτων είναι καλά κλειστοί.


Συμπέρασμα

 Η παρουσία τρωκτικών στις περιαστικές και αστικές περιοχές αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του χανταϊού. Η ενημέρωση και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επαγγελματικούς χώρους, η σωστή διαχείριση της καθαριότητας και η αποτροπή της εισόδου τρωκτικών μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page