top of page
Keyboard and Mouse

Welcome to

Κοριοί | Λίγα πράγματα γι’ αυτούς και πως τους αντιμετωπίζουμε.


Pest Blog Κοριοί - Bed Bugs

Πριν απ’ όλα, ας βεβαιωθούμε ότι μιλάμε για κοριούς και όχι για κάποιο άλλο έντομο.


Πως μοιάζουν οι κοριοί;

Οι κοριοί έχουν σχήμα ωοειδές, είναι καφέ χρώματος και αρκετά πεπλατυσμένα έντομα όταν είναι νηστικά. Τρέφονται με το αίμα μας και τότε διογκώνονται. Είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό, δεν πετούν, έχουν έξι πόδια και κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται την νύχτα που αναπαυόμαστε είτε στο κρεβάτι είτε στον καναπέ μας. Οι ενήλικοι θηλυκοί κοριοί διαφέρουν από τους αρσενικούς καθώς είναι λίγο μεγαλύτερου μεγέθους. Η διαφορά αυτή μπορεί να εντοπιστεί μόνο από κάποιο έμπειρο μάτι. Δυστυχώς, επειδή οι κοριοί κυκλοφορούν κατά τη

Κοριός Bed Bug

διάρκεια της νύχτας, η μόλυνση ενός σπιτιού γίνεται δύσκολα και συνήθως αρκετά αργά αντιληπτή.


Πόσo γρήγορα πολλαπλασιάζονται οι κοριοί;

Τα θηλυκά έντομα του κοριού γεννούν αυγά, που χρειάζονται περίπου δύο βδομάδες για να εκκολαφθούν και να φτάσουν στο πρώτο στάδιο, αυτό της νύμφης. Η νύμφη έπειτα από δύο μήνες, ενηλικιώνεται και μπορεί εκ νέου να δώσει αυγά. Πως μοιάζουν τα αυγά του κοριού και που μπορούμε να τα συναντήσουμε όμως; Τα αυγά, είναι μικρού μεγέθους (1mm) , λευκά και συναντώνται κατά συστάδες σε σημεία οπού κοντά θα υπάρξει τροφή για τα έντομα. Τέτοια σημεία είναι συνήθως ο σκελετός του κρεβατιού (τάβλες, κεφαλάρι, ποδαρικά) ή του καναπέ μας. Λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, συνήθως σπάνια μπορεί να γίνουν αντιληπτά από εσάς.


Πόσο επικίνδυνοι για την υγεία είναι τελικά οι κοριοί;


Τσιμπήματα κοριών

Οι κοριοί δεν συνδέονται με την μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο. Ωστόσο, τα τσιμπήματά τους προκαλούν δερματικά εξανθήματα με έντονη φαγούρα. Επίσης, η παρουσία τους έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία των ανθρώπων.


Πως ήρθαν οι κοριοί στο σπίτι μας;

Οι κοριοί, παρόλο που έχουν έξι μικρά πόδια, μπορούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις και να βρεθούν πολύ μακριά από την αρχική τους θέση. Πως το πετυχαίνουν αυτό; Με την πολύ κακή τους συνήθεια να τρυπώνουν στις αποσκευές, τα ρούχα ή τα παπούτσια μας. Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τα ενοχλητικά έντομα στο σπίτι τους συνήθως έχουν ταξιδέψει στο κοντινό παρελθόν με αεροπλάνο, λεωφορείο ή τρένο. Ένας άλλος τρόπος να φέρετε τους κοριούς στο σπίτι σας, παρόλο που δεν χρησιμοποιήσατε κάποιο μέσο μεταφοράς, είναι αν επισκεφθήκατε κάποιο χώρο που είχε ήδη πρόβλημα για παράδειγμα ξενοδοχεία, Airbnb , στρατόπεδα.


Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε κοριούς τελικά;

Οι κοριοί όπως είπαμε και στην αρχή, γίνονται δύσκολα και συνήθως αργά αντιληπτοί από εμάς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που δεν μπορούμε και ούτε πρέπει να αγνοήσουμε. Οι κοριοί τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, αν υπάρχει έντομο στο σπίτι μας , θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στο υπνοδωμάτιο μας. Έτσι, αν ξυπνήσουμε μια μέρα και νιώσουμε ξαφνικά φαγούρα σε χέρια και πόδια είναι ένα πρώτο καμπανάκι. Αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν δερματικά εξανθήματα συνήθως κατά συστάδες, τα τσιμπήματα των κοριών είναι χαρακτηριστικά. Οι κοριοί αφήνουν τις ακαθαρσίες τους (μαύρες κηλίδες) συνήθως πάνω στα ξύλα του κρεβατιού. Ακόμα μπορεί να παρατηρήσετε κηλίδες αίματος στα σεντόνια ή κλινοσκεπάσματά σας. Πολλές φορές, λανθασμένα συγχέονται τα προβλήματα των ακάρεων με αυτά των κοριών. (Εδώ μπορείτε να δείτε τις διαφορές στα τσιμπήματα των εντόμων).


Που θα τους βρούμε στο σπίτι μας;


Κοριοί σε στρώμα

Όπως είπαμε παραπάνω, όπου και αν είναι η πρώτη παρουσία των κοριών στο σπίτι μας, θα έρθουν στο υπνοδωμάτιο μας για να τραφούν κατά την διάρκεια της νύχτας οπού εμείς αναπαυόμαστε. Θα προτιμήσουν και να φωλιάσουν στο υπνοδωμάτιο, καθώς θα αφήσουν τα αυγά-απογόνους τους κοντά σε τροφή, μηχανισμός επιβίωσης γι’ αυτά, ένας τεράστιος μπελάς για εμάς. Πιο συγκεκριμένα σημεία που εντοπίζονται είναι :

 • Ραφές, πτυχώσεις, «κουμπιά» στρωμάτων

 • Υποστρώματα κρεβατιών, σκελετοί κρεβατιών και καλύμματα

 • Καναπέδες, καρέκλες, κομοδίνα κρεβατιών

 • Κάσες θυρών και παραθύρων

 • Μαξιλάρια και κουρτίνες

 • Πίσω από ταπετσαρίες τοίχων και κάδρα

 • Σχισμές και ρωγμές τοιχοποιίας και ξύλινων πατωμάτων

 • Κάτω από χαλιά και στο διάκενο μεταξύ του τοίχου και σοβατεπιών

 • Ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες

 • Αποσκευές και κιβώτια


Αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι πρόκειται για κοριούς, (στην Pest Proof μπορείτε εύκολα μέσω viber να μας αποστείλετε το έντομο και θα κάνουμε εντελώς δωρεάν αναγνώριση) ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.


Τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας προτού απευθυνθούμε σε επαγγελματική λύση;

Ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους κοριούς είναι η πολύ καλή και λεπτομερής καθαριότητα με ηλεκτρική σκούπα των σημείων που εντοπίσαμε τα έντομα. Επικεντρωνόμαστε και δίνουμε μεγάλη προσοχή στο κρεβάτι, το στρώμα και σημεία οπού υπάρχουν σωροί από σκόνη. Πετάμε αμέσως την σακούλα της σκούπας (εκτός σπιτιού) και αποθηκεύουμε την σκούπα στο μπαλκόνι μας. Ένα δεύτερο βήμα για να απαλλαγούμε ταχύτερα από τους κοριούς είναι το πλύσιμο ρούχων, κλινοσκεπασμάτων σε υψηλή θερμοκρασία (άνω των 50 βαθμών κελσίου) , έτσι θανατώνονται όλα τα στάδια του εντόμου. Για ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε μαύρες σακούλες και να τις εκθέσετε στον ήλιο, ούτως ώστε να πετύχουμε αύξηση θερμοκρασίας και θανάτωση των εντόμων.

Κοριοί σε ξύλα - τάβλες

Η χρήση στεγνωτηρίου σε υψηλή θερμοκρασία επίσης βοηθάει, πάντοτε με προσοχή να μην καταστραφούν τα ρούχα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι καλό να πραγματοποιηθεί έλεγχος και καθαριότητα στα παπούτσια καθώς και στα σημεία που τα αποθηκεύουμε, όπως και στις αποσκευές μας. Τέλος, θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα σημεία που αναφέραμε παραπάνω στο άρθρο, για να βεβαιωθούμε πως απαλλαχθήκαμε οριστικά από τους κοριούς.


Τι κάνουμε όταν το πρόβλημα με τους κοριούς δεν υποχωρεί;

Η αντιμετώπιση των κοριών είναι μια δύσκολη διαδικασία , που πολλές φορές όσο και να προσπαθούμε μόνοι μας δεν καταφέρνουμε να τους διώξουμε. Έτσι, ερχόμαστε εμείς, μια νόμιμη εταιρεία απεντόμωσης και εξολόθρευσης εντόμων & τρωκτικών, να καταπολεμήσουμε τους κοριούς και να επανέλθει η τάξη και η ησυχία στο σπίτι σας. Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Καλέστε μας στα παρακάτω τηλέφωνα 2313091924 / 6955580948 και ένας ειδικός επιστήμονας στην αντιμετώπιση παρασίτων θα σας δώσει όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα απαλλαγείτε οριστικά από τα ενοχλητικά έντομα τόσο σε οικιακό όσο και επαγγελματικό περιβάλλον.


Extra Tips:

· Δεν μεταφέρουμε πράγματα από το προσβεβλημένο χώρο σε άλλα μέρη (κίνδυνος μεταφοράς της μόλυνσης)

· Η ύπαρξη ενός μόνο κοριού δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν και άλλοι στον χώρο (its not the one pest you see, it’s the thousand you don’t)

· Όσο πιο άμεσα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα που θα έχουμε

32 Προβολές

Comments


Επιλεγμένη Δημοσίευση
Πρόσφατες Δημοσιεύσεις
Αρχείο
Αναζήτηση Ετικέτας
Follow Us
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black LinkedIn Icon
 • Black Instagram Icon
bottom of page